Na skupu 29. travnja 2024. u Zagrebu bit će prikazan švedski dokumentarni film o dezinformacijama Kome vjerovati?, nakon čega će predavanja održati švedska stručnjakinja Emma Frans i Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti

Povodom sedmih Dana medijske pismenosti, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su tematski skup posvećen problemu dezinformacija, koji će se održati u Zagrebu, 29. travnja u 10:30 na Fakultetu političkih znanosti (Trg Drage Iblera 10, Galleria Business Centar, 2. kat).

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2024.

Na skupu će biti prikazan švedski dokumentarni film Kome vjerovati? u trajanju od 28 minuta, koji se bavi dezinformacijskom kampanjom usmjerenom protiv švedske socijalne službe, teorijama zavjere i njihovim posljedicama. Ključna tema filma su organizirani dezinformacijski narativi kao prijetnja cjelokupnom društvu. Film će biti prikazan s engleskim titlovima.

Nakon filma izlaganje će održati dr. sc. Emma Frans, koja u njemu sudjeluje kao stručnjakinja. Emma Frans poznata je švedska novinska kolumnistica i radijska voditeljica, nagrađivana autorica knjiga s područja problema dezinformacija, znanstvenica i doktorica epidemiologije. Švedska vlada imenovala je Frans “veleposlanicom demokracije”, u sklopu projekta “Demokracija 100 godina” koja za cilj ima promicanje i osnaživanje demokracije kroz dijalog različitih društvenih dionika. Kao znanstvena komunikatorica dobila je prestižnu švedsku nagradu za novinarstvo te za javnog edukatora godine. Emma Frans piše kolumne za Svenska Dagbladet te je objavila četiri knjige, uključujući jednu o prvoj godini pandemije, a u kojima na znanstveni i duhovit način širi znanje i razotkriva mitove i nesporazume o znanosti. Trenutno, u okviru projekta COVIDMENT, istražuje  kako je pandemija bolesti Covid-19 utjecala na mentalno zdravlje u Švedskoj i još pet zemalja. Izlaganje će održati na engleskom jeziku.

Potom će prof. dr. sc. Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu govoriti o dezinformacijskim kampanjama i manipulativnim narativima u kontekstu europskih izbora.

Završno će se održati razgovor predavača i publike, studenata novinarstva, predstavnika fact-checking projekata u sklopu NPOO mjere „Uspostava sustava provjere točnosti informacija“, te ostale zainteresirane javnosti.

Ako želite sudjelovati na ovom skupu, potrebno se prijaviti putem e-maila danimp@aem.hr do 28. travnja 2024.

Vježbe, igre i kvizovi za učenje o dezinformacijama