U sklopu projekta “Moja filmska priča od škole do kina” provest će se edukacija 12 odgojno-obrazovnih djelatnika, koji će nakon toga s učenicima iz svoje škole, odnosno predškolcima iz svog vrtića, imati nastavu filma u kinu te besplatne filmske projekcije i rasprave. Prijave su otvorene do 25. travnja 2024.

Izvor: Centar za kulturu i informiranje ,”Dragutin Novak” Ludbreg

Pučko otvoreno učilište Varaždin i Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg u travnju kreću s aktivnostima na projektu “Moja filmska priča od škole do kina” koji sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Projekt je zamišljen kao niz interaktivnih predavanja i primjera prakse nastave filma namijenjenih odgojiteljima i učiteljima razredne nastave koji žele usavršiti svoja znanja u području filmske pismenosti. Voditeljica programa je filmska edukatorica Dubravka Kalinić Lebinec.

Dođi, vidi, viči: originalan način učenja o medijima u osnovnoj školi

Aktivnosti projekta

1. Trening trenera – provest će se edukacijom 12 odgojno-obrazovnih djelatnika u trajanju od 8 nastavnih sati, a realizirat će se tijekom travnja, svibnja i lipnja 2024. kroz 4 dvosatna susreta. Prvi susret će se održati u kinu Ludbreg, 25. travnja od 18:00 do 19:30.

2. Škola u kinu – provest će se s prethodno educiranim sudionicima i predškolcima/učenicima njihovih vrtića/škola kao nastava filma u kinu. Takav oblik nastave bit će organiziran kroz četiri susreta tijekom rujna i listopada 2024.

3. Matineje – ostvarit će se kroz četiri susreta učitelja/odgojitelja i učenika/predškolaca na besplatnim projekcijama filmova primjerenih uzrastu te razgovorima sudionika i filmskih pedagoga. Ova aktivnost će se održati tijekom listopada i studenog 2024.

Potvrde o stručnom usavršavanju

U projektu je predviđena edukacija 12 odgojitelja i učitelja te će svim sudionicima po završetku projekta biti dodijeljene potvrde o završenom stručnom usavršavanju. Program će također biti objavljen na Ettaedu aplikaciji pod nazivom Moja filmska priča od škole do kina kako bi odgojno-obrazovni djelatnici dobili i potvrde Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prijave

Svi zainteresirani odgojitelji, učitelji i voditelji ŽSV-a mogu se do 25. travnja 2024. prijaviti putem online obrasca: https://tinyurl.com/mojafilmskaprica2024

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Foto: Goran Plantak