Sekvencu često zovu filmskom rečenicom, a kadrovi su filmske riječi u toj rečenici. Iz priloga Televizije Student saznajte kako snimiti dobru sekvencu

Izvor: Televizija Student

“Za ispričati neku audiovizualnu priču ključna i nezaobilazna snimateljska vještina je snimanje sekvence. Sekvenca je niz kadrova koji prikazuje neku akciju ili radnju. Mnogi je zovu filmskom rečenicom, a kadrovi su onda filmske riječi u toj rečenici.

Za sekvencu je idealno da se sastoji od barem pet kadrova, od kojih svaki prikazuje različit dio neke radnje ili akcije i snimljeni su u različitim planovima, to jest udaljenosti kamere od radnje koju snimate”, objašnjeno je u prilogu koji su za Televiziju Student pripremili Petra Kovačević i Dalibor Pokec.

Što je plan snimanja, koji planovi postoje i kada se koriste

Kao i inače u prilozima Televizije Student u kojima se obrađuju teme medijske pismenosti, odnosno novinarstva, filmskog jezika i medijske produkcije, sva su objašnjenja potkrijepljena primjerima, a dani su i savjeti za snimanje sekvence za novinarski prilog:

“U kraćim novinarskim pričama, prije izjave sugovornika često možemo vidjeti kraću sekvencu kojom se on uvodi u priču. Nakon što ste vizualno predstavili lika u svojoj priči, kreće intervju. Osoba će biti u uglu kadra i gledat će u novinara ili novinarku pored kamere.”

Još jedan savjet je prije snimanja sekvence osmisliti kadrove koji su vam potrebni za prikaz radnje koju snimate – jer različiti kadrovi, naročito krupni kadrovi i detalji, obogaćuju vašu priču, a pomažu vam i u montaži.

Četiri načina povezivanja kadrova u montaži