Kroz igru koju su razvili stručnjaci iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, djeca mogu učiti o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i zaštiti privatnosti

Piše: Irena Domitrović

Statistike Ministarstva unutarnjih poslova pokazale su da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva elektroničkog nasilja. U borbu protiv ove vrste nasilja uključile su se brojne institucije, udruge i pojedinci, a još krajem 90-ih godina počele su se razvijati i prve strategije za zaštitu djece na internetu na razini Europske unije.

U nastojanjima da smanji broj žrtava elektroničkog nasilja, Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije kreirao je i online društvenu igru Happy Onlife. Klasična igra s pločom, kockicama i pijunima podsjeća na “Čovječe, ne ljuti se!”, a osim što je zabavna, osmišljena je tako da bude i edukativna. Bacanjem kockice pomiču se pijuni, a prelaženjem ploče nailazite na pitanja i tvrdnje o sigurnosti na internetu. Za svako točno pitanje igrač skuplja bodove, a pobjednik je onaj koji prvi stigne do cilja s najvećim brojem bodova.

Edukativne igre o sigurnosti na internetu

Igra je osmišljena za djecu od 8 do 12 godina, a pitanja koja se pojavljuju raznolika su, od toga kako se zaštiti od računalnih virusa, kako odabrati postavke na društvenim mrežama da bismo se najbolje zaštitili, do otvorenih pitanja o nasilju na internetu i kako ga spriječiti.

Kroz igru djeca uče o privatnosti, osnažuju svoje vještine, i uče kako se zaštititi na internetu. Online verzija igre trenutno je dostupna na osam jezika, među kojima je i engleski. Igru je moguće igrati na računalu, mobitelu, tabletu, ili je možete preuzeti u PDF-u i isprintati. Igri se mogu priključiti i odrasli, a pitanja na ploči mogu poslužiti kao odličan povod za razgovor o sigurnosti na internetu.

Kako razgovarati s djetetom kad sumnjate na cyberbullying

Na društvenim mrežama je više od četvrtine djece u dobi od 9 do 17 godina vidjelo internetske stranice ili rasprave koje uključuju poruke i govor mržnje usmjeren prema određenim grupama ljudi (EU Kids Online, 2017). Istovremeno, policijski izvještaji pokazuju da je svako četvrto dijete žrtva elektroničkog nasilja u Hrvatskoj. Ove brojke pokazuju koliko je ozbiljan problem elektroničkog nasilja, a kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kao što je društvena igra Happy Onlife, može doći do smanjenja ovih poražavajućih statistika.

Igru Happy Onlife razvili su stručnjaci, testirali školski djelatnici, a provjerena je na velikom broju djece i njihovih roditelja. Prvi je put lansirana 2015. godine, a ove se godine  u projekt uključilo i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Kroz kampanju “Zajedno za sigurniju EU” partneri žele povećati informiranost o načinima na koje se EU nosi s globalnim izazovima u kojima štiti svoje građane.

Interaktivna slikovnica o korištenju interneta za predškolce

Foto: The Happy Onlife