Platformi filmubolnici.org, na kojoj djeca u bolnicama mogu besplatno gledati više od 70 filmova, podršku je dalo i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, čiji članovi od samog početka i sudjeluju u projektu

Izvor: Udruga Djeca susreću umjetnost

Film u bolnici, projekt Udruge Djeca susreću umjetnost za male pacijente u više od 20 bolnica diljem Hrvatske podržalo je i Hrvatsko društvo Filmskih kritičara s novim predsjednikom Hrvojem Pukšecom na čelu.

Online platforma s odabranim filmovima za djecu u bolnici

“Članovi našeg društva filmskih kritičara sudjeluju u ovom projektu od samoga početka, razgovaraju s djecom na bolničkim odjelima zagrebačkih bolnica o odgledanim filmovima iz programa te im pomažu oblikovati svoje mišljenje i stvoriti vlastiti stav o umjetnosti tj. filmu. Jako nam je drago da je ova hvalevrijedna inicijativa sada dostupna i kroz online platformu za sve bolnice u Hrvatskoj i male pacijente koji sada mogu bilo kada pristupiti i međusobno razmjenjivati osvrte i tako zapravo oblikovati svoje prve filmske kritike”, izjavio je Hrvoje Pukšec.

Na snimanju u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, pridružila se i predstojnica Klinike za pedijatriju doc. dr. sc. Orjena Žaja, koja naglašava važnost dodatnih sadržaja za djecu tijekom njihova bolničkog liječenja: “Susreti s filmskom umjetnošću pozitivno utječu na proces liječenja i omogućavaju pacijentima kvalitetan odmak od bolničke svakodnevnice i neizvjesnosti, a mogućnost međusobnog komuniciranja putem platforme zasigurno pomaže razmjeni iskustava djece iz više zemalja koja se nalazi u istim situacijama.”

Zahvaljujući EU sredstvima iz programa MEDIA te partnerima iz Belgije (JEF) i Švedske (BUFF), djeca pristupaju besplatno platformi www.filmubolnici.org te pregledavaju filmove i dodatne sadržaje. Platforma trenutno sadrži više od 70 filmova među kojima i desetak hrvatskih naslova.

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje 25 tisuća djece.

‘Djeci u bolnici donosimo filmski svijet u kojem je sve moguće’