U animiranom filmu nastalom prema popularnoj animiranoj seriji, prikazan je i sveprisutni problem ovisnosti djece i mladih o pametnim telefonima i društvenim mrežama te problem lažnih vijesti koje kruže internetom

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Scooby Doo! je film u kojem ćete saznati mnoge do sada nepoznate činjenice o ekipi koja već desetljećima rješava brojne tajne. Kao i u svima dobro poznatoj animiranoj seriji, glavni junaci su Scooby Doo i Shaggy koji uz pomoć prijatelja nastoje otkriti zločince i dovesti ih pred pravdu.

Film je ujedno i jedna vrlo lijepa priča o važnosti prijateljstva i povjerenja među prijateljima, bilo ljudskim ili psećim. Uz gegove i doskočice prikazan je i sveprisutni problem ovisnosti djece i mladih o pametnim telefonima i društvenim mrežama. Također je ukazano i na sve veći problem lažnih vijesti i netočnih informacija koje kruže internetom, a koje mnogi uopće ne provjeravaju već slijepo prihvaćaju. Osim toga, jedn od poruka filma je da osoba treba biti vjerna sebi, a ne se pretvarati nešto što nije.

Međutim, unatoč zanimljivoj tematici i svima dobro poznatoj ekipi, filmu fali draž koju je imala serija. Jedan od razloga je taj što je sve u potpunosti digitalno, Scooby Doo razgovjetno govori te nema misterioznosti kao u seriji.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža

Za djecu: 9+

Za roditelje: Zabavni likovi, slapstick gegovi i smiješne doskočice.

Nasilje: Nasilja ima i usmjereno je uglavnom prema robotima. Na primjer, u jednoj sceni glavni negativac otrgne glavu simpatičnom malom robotu.

Zastrašujući prizori: Ima ih. Djeci bi mogao biti zastrašujući troglavi pas.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Ima scena sa seksualnim aluzijama. Zgodna policajka zaustavi kombi i zavodnički se odnosi prema vozaču. Također je prikazana i njegova fasciniranost njome.

Tempo: Tempo je prilagođen djeci.

Bijeli Očnjak: animirani film utemeljen na klasiku Jacka Londona