58. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece održat će se online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020., a prikazat će se 86 radova osnovnoškolskih autora u 6 kategorija

Izvor: Hrvatski filmski savez

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a ove godine Hrvatski filmski savez organizira je zajedno s OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkim otvorenim učilištem Mali Lošinj. Dio projekcija i radionice održat će se u Malom Lošinju, dok će ostatak projekcija biti online.

Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/ dok je programski raspored dostupan na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/

Mali filmaši OŠ Maria Martinolića sudjelovat će na radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok će ih Marinko Marinkić učiti kako snimati dokumentarni film.

U sklopu popratnog programa organizirane su dvije projekcije dugometražnih filmova u kinu Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. U srijedu, 30. rujna u 20 sati bit će prikazan film Rocca mijenja svijet, koji je na  ovogodišnjem programu za djecu i mlade Buzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom. projekcija filma Moj brat lovi dinosaure redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije, bit će pak prikazan u četvrtak 1. listopada u 20 sati, nakon svečanog otvorenja 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

U stručnom ocjenjivačkom sudu Revije su redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja.

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama.

Odabrani filmovi mogu se vidjeti na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu