Mali festival za velike teme – tako organizatori najavljuju 11. po redu Festival prava djece. Riječ je o festivalu koji slavi dječja prava kroz filmsku umjetnost, s naglaskom na filmove koje stvaraju djeca i mladi

Piše: Irena Domitrović

Ovogodišnji Festival prava djece počinje 16. listopada, a razne aktivnosti bit će dostupne u čak 22 grada diljem Hrvatske. Tako će učenici osnovnih i srednjih škola od Vukovara do Dubrovnika moći uživati u školskim projekcijama “Školski objektiv” (za učenike od 4. do 8. razreda osnovnih škola) i “Mislim, dakle snimam” (za učenike srednjih škola).

Priče o temama koje su važne djeci i mladima kroz filmove ispričali su njihovi vršnjaci, a kako bi vrijednost viđenog ostala i nakon Festivala, organizatori će pripremiti i nastavne pripreme pomoću kojih će učitelji, nastavnici i stručni suradnici moći dodatno obraditi teme iz filmova. Nastavne pripreme bit će dostupne na internetskoj stranici Festivala nakon 25. listopada.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo

U sklopu matineje “Školski objektiv” učenici osnovnih škola imat će priliku pogledati i nekoliko nagrađenih filmova s 57. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, kao što su Svakom je bog dao nešto o dječaku Teu koji je vrstan plivač unatoč svojoj bolesti; Odlučno ne, film o vršnjačkom pritisku koji ponekad zna biti toliko snažan da djeca i mladi pod njim popuštaju; te Rand i Wasim, dirljivu priču o sestri i bratu koji govore o svom izbjegličkom životu i kako zamišljaju budućnost u novoj domovini Hrvatskoj u kojoj traže azil.

Matineja “Mislim, dakle snimam” za srednjoškolce također će prikazati nekoliko nagrađenih filmova. Na 24. Filmskoj reviji mladeži nagradu su osvojili filmovi David i Prvo su došli… Dok prvi film priča životnu priču mladića Davida, drugi je adaptacija poznate pjesme Martina Niemöllera. Priča o brzini kojom se lažne vijesti mogu proširiti i koliki utjecaj to može imati na društvo odlično je opisana u filmu The Bitcoin Boy, koji je i nagrađen na 12. Four River Film Festivalu.

Pobjednici 24. Filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala

Do danas je više od 57 500 djece sudjelovalo na projekcijama filmova njihovih vršnjaka i vršnjakinja kroz Festival prava djece, a ove godine školske matineje organiziraju se u Čakovcu, Dubrovniku, Koprivnici, Krapini, Novskoj, Novom Marofu, Osijeku, Pazinu, Poreču, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizira Festival prava djece u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i brojnim drugim partnerima.

Ako želite prijaviti vašu školu za matineju javite se na email festivalpravadjece@alternator.hr

Čovječe, ispravi se – učenje o dječjim pravima kroz igru