Uloga medijske pismenosti u borbi protiv govora mržnje jedna je od tema međunarodne konferencije koja se u organizaciji Vijeća Europe i Agencije za elektroničke medije održava 6. i 7. studenog u Zagrebu

Izvor: Agencija za elektroničke medije

U organizaciji Vijeća Europe i Agencije za elektroničke medije, 6. i 7. studenog u Zagrebu se održava međunarodna konferencija “Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa“. Na njoj će sudjelovati istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, eksperti za medijsku pismenost, suci, tužitelji, predstavnici brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija, kao i Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava.

Međunarodna konferencija bavit će se temom regulacije govora mržnje u zemljama članicama Vijeća Europe, s fokusom na specifičnoj ulozi pravosuđa, nacionalnih medijskih regulatornih tijela i samoregulacijskih mehanizama u medijskom okruženju. Medijska pismenost i njezina uloga u borbi protiv govora mržnje i osvještavanju opasnosti koje on predstavlja za demokraciju, te poticanju građana da kritički analiziraju novosti i informacije i razviju alternativne načine izražavanja također će biti jedna od tema.

Preporuke Vijeća Europe o pravima djece u digitalnom svijetu

Govor mržnje i drugi, manje ekstremni oblici ponižavajućeg i uvredljivog jezika globalni su problem koji je rasprostranjen i u Europi. Vijeće Europe razvilo je tijekom desetljeća sveobuhvatan raspon standarda i mjera za suzbijanje govora koji širi, potiče ili opravdava mržnju, netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo, a svakome jamči pravo na slobodu izražavanja i informacija.

Svjesni širokog opsega ovog prava, nacionalne vlasti, vođene europskim standardima i sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava, ograničavaju kriminalizaciju samo na najštetnije iskaze govora mržnje, njegujući društvo gdje različiti pogledi i mišljenja mogu postojati, čak i kada vrijeđaju, šokiraju ili ometaju. Međutim, ta tolerancija nije bez ograničenja, jer diskurs širenja mržnje može potkopati temelje društva i dovesti do dubokih podjela. Pojava digitalnih tehnologija i društvenih medija donijela je nove komunikacijske alate, koji su omogućili da se retorika govora mržnje širi neslućenom brzinom, količinom i dosegom.

Pogledajte i poslušajte kako Patrick Penninckx, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe, objašnjava ciljeve konferencije: