Uz aktivnosti iz ove edukativne brošure objavljene u sklopu 4. Dana medijske pismenosti, učenici 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci mogu se upoznati s temom velikih podataka te istražiti kako funkcionira podatkovna ekonomija

Pripremila: Ana Dokler

Stalni razvoj digitalne tehnologije koja je postala neodvojivi dio našeg svakodnevnog života iziskuje i stalno razvijanje vještina medijske pismenosti, da bismo znali kako se kritički i odgovorno koristiti digitalnim platformama i aplikacijama.

Uz brošuru “Veliki podaci i podatkovna ekonomija” učenici 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci mogu se upoznati s temom velikih podataka te istražiti kako funkcionira podatkovna ekonomija. Cilj je predloženih aktivnosti, koje uključuju i video materijale i radne listiće, istražiti kako se internetske kompanije koriste osobnim podacima svojih korisnika, vidjeti koje su eventualne prednosti takvog prikupljanja podataka te kritički promisliti o etičnosti upotrebe tih informacija za ostvarivanje profita.

Big data: Što su veliki podaci?

Sadržaj brošure “Veliki podaci i podatkovna ekonomija” dio je edukativnog programa o digitalnoj medijskoj pismenosti Connected irske inicijative Webwise. Prijevod na hrvatski napravljen je u suradnji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u sklopu Dana medijske pismenosti 2021.

Preuzmite edukativnu brošuru ‘Veliki podaci i podatkovna ekonomija’

Obrazovni materijali za preuzimanje