Donosimo vam video o velikim podacima iz programa za razvoj digitalne medijske pismenosti irske inicijative Webwise, preveden na hrvatski u sklopu Dana medijske pismenosti

Piše: Ana Dokler

Vjerojatno ste već čuli za pojam Big data, no znate li na što se točno odnosi? Odgovor ćete dobiti u videu iz programa za razvoj digitalne medijske pismenosti Connected, irske inicijative Webwise, koji su Agencija za elektroničke medije i UNICEF u sklopu 4. Dana medijske pismenosti preveli na hrvatski jezik.

Big data, ili veliki podaci preobrazili su naše gospodarstvo. Prikupljanje i pohrana podataka proteklih su desetljeća postali daleko jeftiniji, a vlasništvo nad podacima i njihova primjena postali su još vredniji. Danas su podaci, a ne više nafta, najvredniji resurs na svijetu. Sve to može zvučati zbunjujuće, ali podaci su u stvari samo mjere i zapisi, činjenice o svijetu koji nas okružuje. Mogu to biti podaci zrakoplova koji mjeri temperaturu svojih motora ili podaci znanstvenika koji mjere jačinu potresa. Ali neke od tih podataka nazivamo osobnim podacima i oni se odnose na vas. Kad biste danas ispisali sve podatke koji su ikad nastali o vama, vjerojatno biste dobili tisuće i tisuće stranica”, objašnjeno je u videu pod nazivom “Što su veliki podaci?“.

U nastavku saznajemo da se osobni podaci mogu podijeliti u tri kategorije: one koje sami ustupamo poduzećima; podatke koje o nama generiraju razne aplikacije, platforme, usluge i internetske stranice; te tzv. izvedene podatke, koji su nastali na temelju drugih podataka o nama. Svi ti podaci koriste se za različite svrhe, među ostalim za ciljano oglašavanje.

Dijeljenje osobnih podataka

“Osobne podatke objedinjuje, kupuje, prodaje i pakira čitava jedna industrija posrednika i tvrtki koje te podatke obogaćuju i kompiliraju, a koja u velikoj mjeri ostaje potpuna nepoznanica osobama čijim podacima trguje. To znači da često imamo vrlo slabu kontrolu nad podacima koji se prikupljaju i nad svrhama za koje se potom upotrebljavaju. Jeste li ikad kliknuli onaj veliki zeleni gumb i prihvatili sve kolačiće u preglednik? Naravno da jeste, tako je jednostavnije. Ali jeste li ikad pročitali cijele odredbe i uvjete, pisane sićušnim slovima, u kojima stoji što će se dogoditi s vašim podacima? Naravno da niste.”

Redovito ih prihvaćate, ali znate li što su zapravo kolačići?

“Dobra vijest je da postoji zakon pod nazivom Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja vam daje više prava da saznate kako se vaši podaci upotrebljavaju i zašto. Prava povezana s osobnim podacima su ljudska prava i ne bi nikome trebala biti misterij, a isto vrijedi i za svrhu za koju se ti podaci upotrebljavaju”, navodi se u videu.

Gledanje ovog videa dio je jedne od aktivnosti za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce, opisanih u edukativnoj brošuri “Veliki podaci i podatkovna ekonomija“, koju možete preuzeti na portalu medijskapismenost.hr.

Preuzmite edukativnu brošuru ‘Veliki podaci i podatkovna ekonomija’

Obrazovni materijali za preuzimanje