Podaci iz HR Kids Online istraživanja, istaknuti u brošuri ‘Svijet interneta na dlanu’, dobar su pokazatelj o kojim temama trebamo razgovarati s djecom kad je riječ o sigurnom korištenju interneta

Izvor: Svijet interneta na dlanu – sigurnost i privatnost na internetu

Brošuru “Svijet interneta na dlanu” izdalo je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, u sklopu projekta Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja, koji se provodio od siječnja do rujna 2018. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U brošuri se mogu pronaći informacije o najpopularnijim društvenim mrežama, pravila lijepog ponašanja na internetu, savjeti kako zaštititi svoju privatnost na internetu te kako se zaštititi od elektroničkog nasilja i kome se obratiti za pomoć, a jedno od poglavlja donosi i ključne rezultate hrkids.online istraživanja, provedenog 2017. na uzorku od 1.017 djece i roditelja u Hrvatskoj:

  • Najkorištenija društvena mreža među djecom od 9 do 17 u Hrvatskoj je Facebook, dok se na drugom mjestu nalazi Instagram.
  • Više od 1/10 djece u dobi od 9 do 17 godina se u posljednjih godinu dana susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu. To je napravilo svako četvrto dijete u dobi od 15 do 17 godina.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

  • Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo.
  • Više od trećine djece u dobi od 9 do 17 godina je u proteklih godinu dana vidjelo fotografije ili video koji pokazuje seksualne radnje ili ljude u spolnom odnosu, a da im to nije bila namjera.

Kako s djetetom razgovarati o seksualnim sadržajima na internetu

  • U proteklih godinu dana više od polovice djece u dobi od 9 do 17 godina primilo je poruku koja ih je povrijedila ili bila neprimjerena.
  • Svako četvrto dijete u dobi od 9 do 14 godina te svako treće dijete u dobi od 15 do 17 godina je u potpunosti ili uglavnom zabrinuto za svoju privatnost na internetu.

Aplikacija iz koje djeca i mladi mogu učiti o zaštiti osobnih podataka

Preuzmite brošuru “Svijet interneta na dlanu”

Foto: woodleywonderworks on Visual hunt / CC BY