Na obrazovnoj platformi Hrvatskog filmskog saveza, na kojoj se nalazi više od sto filmova djece i mladih te metodički priručnici i drugi materijali za održavanje nastave filma u osnovnim i srednjim školama, sada su dostupni i filmovi koji su dobili godišnju nagradu Youth Cinema Networka

Izvor: Hrvatski filmski savez

Platforma Digitalna filmska naSTAVa ulazi u petu sezonu i uz filmove s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, sada donosi i najbolje filmove Youth Cinema Networka.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu

Youth Cinema Network (YCN) mreža je filmskih festivala mladih te organizacija i nastavnika filma koja potiče i poboljšava filmsko stvaralaštvo mladih. Želi osnažiti mlade filmaše u dijeljenju svojih priča, pružajući im alate i perspektive koji su im za to potrebni.

Godišnja nagrada YCN-a priznanje je za izvrsnost u filmskom stvaralaštvu za djecu i mlade. Osnovana je 2016. kao jedna nagrada, a sada se dodjeljuje najboljim filmovima u tri dobne skupine i to za dob do 14 godina, za dob od 15 do 19 i od 20 do 27 godina, kao i za najbolji radionički film.

Novim blokovima Digitalne filmske naSTAVe obuhvaćeni su jedan animirani i jedan igrani film s upravo ovim svjetski važnim priznanjima.

Tri animirana filma i metodička priprema za sat filmske pismenosti

Iz Hannovera u Njemačkoj dolazi animirani film Ohrabri se (Take Heart), koji je osvojio YCN nagradu u najmlađoj kategoriji 2022. godine. Mlada redateljica Lilith Jörg ispričala je priču o Leonhardu, bijegu od obaveza i povezivanju s prirodom: Prepreke su u umu. Leonhard se drži svoje uobičajene dnevne rutine. Bojažljiv je i pretjerano oprezan. Sve dok jednog dana ne odluči pješačiti do tajanstvenog vodopada o kojem je čitao u novinama…

Kratkometražni igrani film Odbjegle (Runaway) iz Švedske u režiji Wilme Sjögren dobitnik je YCN nagrade u kategoriji od 15 do 19 godina. Film se bavi tematikom socijalne anksioznosti i osjećaja s kojim se bore osobe koje od nje pate, a temeljen je i na iskustvima same autorice. Protagonistica filma Naomi pati od socijalne anksioznosti koja ju je dugo izolirala od svijeta izvan njezina malog stana. Po prvi put u životu Naomi se usuđuje suočiti sa svojom tjeskobom i pobjeći u provod sa svojom najboljom prijateljicom Pan.

Platforma Digitalna filmska naSTAVa nudi besplatan pristup preko stotinu filmskih naslova i metodičkih priručnika namijenjenih održavanju nastave filma u osnovnim i srednjim školama. Učenici mogu podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja putem komentara na platformi.

Pridružite se filmskom obrazovanju i otkrijte nove filmove mladih autora na filmskanastava.hfs.hr

Digitalnu filmsku naSTAVu, koja je projekt Hrvatskog filmskog saveza, podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za elektroničke medije.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole