Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je zabrinutost zbog lažnih tvrdnji vezanih za pandemiju koronavirusa, koje mogu ugroziti ljudske živote, kao i zbog oglašivača koji iskorištavaju strah od zaraze da bi zaradili novac

Piše: Ana Dokler

Na problem dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa upozorila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svojoj video-poruci u utorak 31. ožujka. Izrazila je zabrinutost zbog stvarne štete koju bi lažne tvrdnje, primjerice o načinima liječenja bolesti COVID-19, mogle nanijeti ljudima i poručila: “Dezinformacije nas mogu stajati života, a zajedno ih možemo pobijediti”.

“Mogu li češnjak i vitamin C pobijediti koronavirus? Ne. Napada li virus samo stare ljude? Ne. Svi smo se na internetu i društvenim mrežama susreli s tim i drugim lažnim informacijama. Kruži sve više lažnih vijesti o koronavirusu, posebice na internetu. To je veliki val, koji crpi snagu u nesigurnosti, tjeskobi i brzoj izmjeni vijesti. Zabrinuta sam jer bi neke od tih laži mogle zaista nanijeti štetu ljudima, na primjer, lažna tvrdnja da se ispijanjem izbjeljivača možete izliječiti od virusa. Ispijanje izbjeljivača može vas ubiti! Brine me i to što oni koji stoje iza mnogih lažnih tvrdnji iskorištavaju strah ljudi od virusa samo da bi zaradili novac. Na primjer, prodat će im vrlo skup sapun koji navodno ubija koronavirus. To mora prestati” rekla je Ursula von der Leyen.

Istaknula je da Europska komisija surađuje s internetskim platformama i potiče ih na odlučniju akciju u borbi protiv dezinformacija o koronavirusu.

Društvene mreže i platforme u borbi protiv dezinformacija o koronavirusu

Platforme olakšavaju pristup vjerodostojnim izvorima informacija, kao što su javnozdravstvena tijela. Smanjuju doseg pa čak i uklanjanju štetne sadržaje i zlonamjerne i zavaravajuće oglase. No potrebno je učiniti i više od toga. Društvene mreže trebale bi dijeliti podatke s organizacijama koje se bave provjerom činjenica, kako bismo zajedno razotkrili te opasne glasine”, poručila je Ursula von der Leyen te skrenula pažnju na poseban dio internetske stranice Europske komisije, posvećen odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Tu su i informacije o borbi protiv dezinformacija te preporuke građanima da se o pandemiji bolesti COVID-19 informiraju samo iz vjerodostojnih izvora, kao što su nacionalni zavodi za javno zdravstvo te internetske stranice mjerodavnih europskih i međunarodnih organizacija, kao što su Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti te Svjetska zdravstvena organizacija.

Europska komisija odgovorila je i na nekoliko konkretnih lažnih tvrdnji, uključujući onu da su za širenje virusa odgovorni migranti:

Migranti ne donose COVID-19 u Europu. Koronavirus se širi sa zaražene osobe na nezaraženu pomoću kapljica kakvih može biti pri kihanju, kašljanju i izdisanju. Ne prenosi ga nikakva specifična populacija ili grupa. Ako ste pročitali da migranti ili neke etničke skupine namjerno šire virus, znajte da za takve tvrdnje ne postoje nikakve znanstvene osnove. COVID-19 je globalna kriza za koju nam je potreba globalna solidarnost”, stoji na stranici Europske komisije.

Preporuke za izvještavanje o koronavirusu i suzbijanje dezinformacija