Dani medijske pismenosti 2018

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuli su Dane medijske pismenosti.

Prvi Dani medijske pismenosti održani su u travnju 2018. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama.

Od 19. do 21. travnja 2018., ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijale su se brojne aktivnosti i događanja s ciljem informiranja i educiranja djece, roditelja, nastavnika i odgojitelja o toj važnoj temi i vještini.

Odgojiteljima i nastavnicima i dalje su dostupni obrazovni materijali pomoću kojih mogu održati sat medijske pismenosti s djecom i mladima u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Grupe učenika posjetile su medijske kuće i upoznale njihov način rada te se i sami okušali u proizvodnji medijskih sadržaja, a organizirane su i razne radionice i predavanja za djecu i odrasle u knjižnicama i organizacijama koje se bave medijskom pismenošću. Roditeljima je također na raspolaganju kratki vodič za korištenje medija u obitelji.

 

Rezultati prvih Dana medijske pismenosti u Hrvatskoj

Procjenjuje se da je u aktivnostima i predavanjima Dana medijske pismenosti sudjelovalo više od 5 i pol tisuća djece i mladih, a njih još tisuću iz 90 osnovnih i srednjih škola posjetilo je medijske kuće u sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije

Kako se i vi možete uključiti

Odgojitelji u dječjim vrtićima i drugi stručnjaci koji rade s predškolcima

Razgovarajte s djecom o medijima i razlikama između medijski posredovane stvarnosti i stvarnog života. U tome će vam pomoći slikovnica za djecu i radni materijali za odgojitelje za vođenje radionice optičkih igračaka koje možete preuzeti u elektroničkom obliku. “Slikovnica o medijima” tiskana je u ograničenoj nakladi te smo tiskane primjerke poslali dječjim vrtićima, udrugama, knjižnicama i ostalim institucijama koje rade s predškolcima, koje su se prijavile za sudjelovanje u Danima medijske pismenosti, ali dostupna je i za preuzimanje u elektroničkom obliku.

Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama

Održite nastavni sat na kojem će učenici upoznati osnove medijske pismenosti. Preuzmite nastavne materijale za sat medijske pismenosti u osnovnoj školi Pozitivni i negativni medijski sadržaji – za učenike od 1. do 4. razreda, ili Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje – za učenike od 5. do 8. razreda, odnosno Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti – za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole.

Aktivnost “Djeca upoznaju medije” omogućuje prijavljenim grupama od 8 do 12 učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole te srednjoškolcima da posjete medijske kuće, upoznaju se načinom funkcioniranja medija i stvaranja medijskih sadržaja te da se i sami okušaju u kreiranju i produkciji sadržaja.

Knjižnice, udruge i institucije koje se bave medijskom pismenošću

Organizirajte radionicu ili predavanje o nekom aspektu medijske pismenosti za djecu ili odrasle. Obavijestite nas o događaju koji organizirate i uključit ćemo ga u Raspored aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti.

Roditelji, bake i djedovi

Koristite medije zajedno s djecom i razgovarajte o medijskim sadržajima. Preuzmite elektroničko izdanje knjižice o korištenju medija u obitelji “Djeca i mediji”, a korisne informacije možete pronaći i u Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje medija.

Sudjelujte, odnosno potaknite svoju djecu da sudjeluju na nekoj od radionica ili predavanja koje će se povodom Dana medijske pismenosti održati u vašoj blizini. Pogledajte Raspored aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti.

Mediji

Dani medijske pismenosti mogu biti povod za izvještavanje o temama, projektima i inicijativama vezanima za medijsku pismenost. Pojedine medijske kuće u suradnji s organizatorima Dana medijske pismenosti ugostit će grupe učenika i upoznati ih sa svojim načinom rada, a takve aktivnosti mogu sami organizirati i drugi mediji.

Dani medijske pismenosti održavaju se u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partneri projekta su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Hrvatski filmski savez, CARNet, Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL, Media servis, Večernji list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Novi list, Glas Slavonije, Tportal i Yammat FM.

Materijali za preuzimanje

Slikovnica o medijima

Medijska pismenost za najmlađe

Radionica optičkih igračaka

Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti

Nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda

Djeca i mediji

Knjižica za roditelje i skrbnike djece

Plakat Dana medijske pismenosti

OBRAZOVNI MATERIJALI

VIDEOLEKCIJE

Infografike

IDEOLOŠKI IZAZOV

ONLINE IGRA

Preporuke za zaštitu djece

Birajmo što gledamo

PIŠITE NAM