Dani medijske pismenosti 2018

jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured -a za Hrvatsku pokrenuli su Dane medijske pismenosti.

Prvi održani su u travnju 2018. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama.

Od 19. do 21. travnja 2018., ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijale su se brojne aktivnosti i događanja s ciljem informiranja i educiranja djece, roditelja, nastavnika i odgojitelja o toj važnoj temi i vještini.

Odgojiteljima i nastavnicima i dalje su dostupni obrazovni materijali pomoću kojih mogu održati sat medijske pismenosti s djecom i mladima u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Grupe učenika posjetile su medijske kuće i upoznale njihov način rada te se i sami okušali u proizvodnji medijskih sadržaja, a organizirane su i razne radionice i predavanja za djecu i odrasle u knjižnicama i organizacijama koje se bave medijskom pismenošću. Roditeljima je također na raspolaganju kratki vodič za korištenje medija u obitelji.

 

Rezultati prvih Dana medijske pismenosti u Hrvatskoj

Procjenjuje se da je u aktivnostima i predavanjima Dana medijske pismenosti sudjelovalo više od 5 i pol tisuća djece i mladih, a njih još tisuću iz 90 osnovnih i srednjih škola posjetilo je medijske kuće u sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije

Kako se i vi možete uključiti

Odgojitelji u dječjim vrtićima i drugi stručnjaci koji rade s predškolcima

Razgovarajte s djecom o medijima i razlikama između medijski posredovane stvarnosti i stvarnog života. U tome će vam pomoći slikovnica za djecu i radni materijali za odgojitelje za vođenje radionice optičkih igračaka koje možete preuzeti u elektroničkom obliku. “Slikovnica o medijima” tiskana je u ograničenoj nakladi te smo tiskane primjerke poslali dječjim vrtićima, udrugama, knjižnicama i ostalim institucijama koje rade s predškolcima, koje su se prijavile za sudjelovanje u Danima medijske pismenosti, ali dostupna je i za preuzimanje u elektroničkom obliku.

Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama

Održite nastavni sat na kojem će učenici upoznati osnove medijske pismenosti. Preuzmite nastavne materijale za sat medijske pismenosti u osnovnoj školi Pozitivni i negativni medijski sadržaji – za učenike od 1. do 4. razreda, ili Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje – za učenike od 5. do 8. razreda, odnosno Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti – za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole.

Aktivnost “Djeca upoznaju medije” omogućuje prijavljenim grupama od 8 do 12 učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole te srednjoškolcima da posjete medijske kuće, upoznaju se načinom funkcioniranja medija i stvaranja medijskih sadržaja te da se i sami okušaju u kreiranju i produkciji sadržaja.

Knjižnice, udruge i institucije koje se bave medijskom pismenošću

Organizirajte radionicu ili predavanje o nekom aspektu medijske pismenosti za djecu ili odrasle. Obavijestite nas o događaju koji organizirate i uključit ćemo ga u Raspored aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti.

, bake i djedovi

Koristite medije zajedno s djecom i razgovarajte o medijskim sadržajima. Preuzmite elektroničko izdanje knjižice o korištenju medija u obitelji “Djeca i mediji”, a korisne informacije možete pronaći i u Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje medija.

Sudjelujte, odnosno potaknite svoju djecu da sudjeluju na nekoj od radionica ili predavanja koje će se povodom Dana medijske pismenosti održati u vašoj blizini. Pogledajte Raspored aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti.

Mediji

Dani medijske pismenosti mogu biti povod za izvještavanje o temama, projektima i inicijativama vezanima za medijsku pismenost. Pojedine medijske kuće u suradnji s organizatorima Dana medijske pismenosti ugostit će grupe učenika i upoznati ih sa svojim načinom rada, a takve aktivnosti mogu sami organizirati i drugi mediji.

Dani medijske pismenosti održavaju se u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partneri projekta su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Hrvatski filmski savez, CARNet, Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL, Media servis, Večernji list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Novi list, Glas Slavonije, Tportal i Yammat FM.

Materijali za preuzimanje

Slikovnica o medijima

Medijska pismenost za najmlađe

Radionica optičkih igračaka

Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti

Nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda

Djeca i mediji

Knjižica za roditelje i skrbnike djece

Plakat Dana medijske pismenosti

OBRAZOVNI MATERIJALI

Preporuke za zaštitu djece

Birajmo što gledamo

PUBLIKACIJE

PIŠITE NAM

ANKETA

Objavljujete li fotografije svog djeteta na društvenim mrežama?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...