Od 21. do 23. studenoga u Šibeniku se održava 20. CARNET-ova korisnička konferencija CUC 2018: Mreža ideja. Glavne teme konferencije su ‘Kompetencije za novo doba’, ‘Učimo li za život?’, ‘Inovacije’, ‘Istraživanja u obrazovanju’ i ‘U susret digitalnom društvu’

Izvor: CARNet

Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA u na 3D printeru?

Ovo su samo neka od pitanja na koje odgovore tražiti sudionici 20. CARNET-ove korisničke konferencije CUC 2018: Mreža ideja, koja će se od 21. do 23. studenoga održati u Šibeniku.

Na konferenciji će sudjelovati gotovo 1.100 CARNET-ovih korisnika i suradnika, uključujući nastavnike u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

“Ove godine obilježavamo 20. CARNET-ovu korisničku konferenciju koja je tijekom godina postala glavno mjesto okupljanja naših korisnika. U 20 godina okupili smo više od 10 tisuća sudionika koji predvode u uvođenju i svrhovitom korištenju IKT-a u akademskoj i obrazovnoj zajednici. Naša je vizija Hrvatske kao tehnološki naprednog društva, kojemu možemo doprinijeti osnažujući obrazovnu zajednicu, potičući inovacije, razvijajući naprednu infrastrukturu i usluge te štiteći nacionalni digitalni prostor i identitet.“, istaknuo je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

Glavne teme konferencije su “Kompetencije za novo doba”, “Učimo li za život?”, “Inovacije”, “Istraživanja u obrazovanju” i “U susret digitalnom društvu”, a one će biti detaljno obrađene kroz više od 180 radova prezentiranih kroz različite formate – stručne i znanstvene radove, interaktivna izlaganja, radionice i ogledne sate te posebna događanja poput teachmeeta, speed datea, strateškog foruma i okruglih stolova te 3 pozvana predavanja.

Rezultati istraživanja: Koliko hrvatski učenici internet koriste za učenje

Veliku pozornost će svakako privući predavanje dr. Roberta Kopala na temu “Kreativnost 4.0: usprkos i zahvaljujući 4. industrijskoj revoluciji”, naročito kad se zna da je u izvješću The global creativity indeks za 2015. Hrvatska bila na 58. mjestu.

“Kreativnost je proces iznalaženja originalnih ideja koje imaju vrijednost. Pritom je važno imati na umu još dva koncepta: maštu i inovativnost. Dok je mašta izvor kreativnosti, inovativnost je primjena novih ideja. A dva su osnovna razloga zašto nismo kreativni: obrazovni sustav i blokade kreativnosti”, rekao je dr. Kopal u najavnom intervjuu Konferencije i osvrnuo se na hrvatski obrazovni sustav:

“Prije svega, nije problem samo u hrvatskome obrazovnom sustavu. Problem obrazovanja jest problem s kojim se bore sve države ovoga svijeta. Neke manje posrću, neke više, ali rješenja još uvijek nema na vidiku. Današnji obrazovni sustavi ne omogućuju učenicima da razvijaju svoje prirodne kreativne moći. Umjesto toga, cijeni se i potiče uniformnost i standardizacija. Posljedica toga jesu sustavi u kojima je poželjan konformizam, a ne kreativnost. Svijet se neprestano mijenja i moramo dobro razmisliti o prilagodbi našega obrazovnog sustava: …knowing is most important… creating is more important…”

Dr. Kopal je istaknuo i značajke 4. industrijske revolucije te njezin utjecaj na naše društvo:

“Ključna značajka 4. industrijske revolucije jednom je riječju ‘umrežavanje’, a ključni je doseg ‘sve’. Promijenit će svijet. Korjenito. Osnovni preduvjet za bilo kakvu šansu Hrvatske u eri 4. industrijske revolucije jest imati odgovor na pitanje jesu li naša djeca ‘opremljena’ vještinama koje će umanjiti štetne učinke tehnologije koji izazivaju digitalnu demenciju, ali istovremeno maksimizirati pozitivne mogućnosti koje nam ista ta tehnologija pruža. Rješenje koje predlažemo je paralelni razvoj digitalne i kreativne inteligencije“, zaključuje Kopal najavu svojeg predavanja na CUC-u.

Dr. Kristijan Lenac govorit će na temu “Što je blockchain i zašto je važan?”, a poseban naglasak stavit će na tehnički pristup tehnologiji i mogućim primjenama.

Blockchain je nova tehnologija koja se počinje masovno primjenjivati u raznim sektorima društva. O njoj se priča kao o novoj generaciji Interneta koja omogućava direktan transfer vrijednosti među sudionicima te koja će imati potencijalno dalekosežne ekonomske i socijalne posljedice”, pojašnjava dr. Leanc.

Konferenciju će zaključiti predavanje “People First: Technology that Supports Humanity” dr. Michelle Zimmerman, profesorice na Renton Preparatory Christian School, jednoj od Top 3 STEM škole u SAD-u te jedne od najtraženijih američkih predavačica i autorice knjige Teaching AI: Exploring New Frontiers for Learning.

“Budućnost je optimistična. Tehnologija može podržati empatiju, zaštitu okoliša i mnoge druge aspekte ljudskog djelovanja na način na koji to ne bismo mogli postići bez podrške tehnologije”, navodi dr. Zimmerman u najavi predavanja.

Pogledajte cijeli program CUC-a 2018

Djetinjstvo na internetu – Živjeti na mreži