Bebe i malu djecu naročito treba zaštititi od neprestane izloženosti medijima, kao i od medijskih iskustava koja bi mogla biti preintenzivna za njihovu dob – jedna je od preporuka iz knjižice za roditelje i skrbnike ‘Djeca i mediji’ u izdanju Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a

Izvor: Djeca i mediji – knjižica za roditelje i skrbnike

U Hrvatskoj se djeca rađaju okružena medijima. Medijske i komunikacijske platforme i medijski sadržaji koji se koriste kod kuće dio su djetetova okruženja od samog početka, jer dijete sudjeluje u svakodnevnom životu obitelji.

U prvim godinama života mediji nisu potrebni za razvoj djeteta. Međutim, djeca obično vole dječje televizijske programe, videoigre i druge medijske sadržaje. Stoga odrasli u obitelji imaju odgovornost da odrede kakvo je korištenje medija primjereno za najmlađe članove obitelji, jer na taj način, ali i svojim primjerom, oblikuju dječje navike korištenja medija.

Odrasli pokazuju put

Djeca odrastaju u interakciji s drugim ljudima. Kada je riječ o poticanju razvoja govora ili razumijevanja svojih osjećaja, mediji ne mogu zamijeniti izravnu interakciju s roditeljima ili skrbnicima. Mediji stoga nikada ne bi smjeli biti sredstvo za nagrađivanje ili kažnjavanje djeteta. Također, djecu se ne bi smjelo na dulja razdoblja ostavljati same s medijima. Djeca prvenstveno žele koristiti medije zajedno s drugim članovima svojih obitelji.

Što je dijete mlađe, to bi njegova medijska iskustva trebala biti kraća, njima smislenija i smirenija. Bebe i malu djecu naročito treba zaštititi od neprestane izloženosti medijima, kao i od medijskih iskustava koja bi mogla biti preintenzivna za njihovu dob.

Kvalitetni medijski sadržaji za djecu do šeste godine

Kako djeca rastu, tako se razvija i njihova sposobnost da prate priču. Bujna mašta povećava privlačnost bajki i pustolovnih priča. Sposobnost razlikovanja činjenica od fikcije, odnosno stvarnosti od izmišljenog sadržaja, poboljšava se kako se djeca približavaju polasku u školu. U toj dobi djeca također trebaju provoditi puno vremena sa svojim obiteljima u mirnim okruženjima, ali treba im i dovoljno sna, vježbanja, kretanja i igre.

Mediji su dio svakodnevice današnje djece

Odrasli trebaju imati na umu da mediji danas imaju važnu ulogu u životu djece. Kada se poistovjećuju s različitim likovima i pričama u medijima, djeca mogu doživjeti različite osjećaje, uloge i događaje, razmišljati o dobru i zlu. Omiljeni medijski sadržaji važne su teme u igri i razgovoru s drugom djecom. Mediji potiču djecu da crtaju, pjevaju i izražavaju se na druge načine. U tom smislu, priče i likovi u medijima nisu “samo bajke”, već imaju značajnu ulogu u životima djece.

Prijedlozi za razgovor u obitelji

  • U kojim situacijama koristite medije? S kime mlađa djeca u vašoj obitelji koriste medije?
  • Uspostavljene rutine i jasna pravila pružaju djetetu osjećaj sigurnosti, a zahvaljujući njima često se mogu izbjeći i nepotrebne svađe u obitelji. Postoje li u vašoj obitelji jasna pravila o tome kada se i koliko mediji i raznovrsni uređaji (npr. tableti, igraće konzole, pametni telefoni…) smiju koristiti, a kada ne?
  • Kako se vaša obitelj brine o tome da su medijski sadržaji kojima su izložena djeca u vašem domu primjereni i najmlađim članovima?

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji

Foto: Vanda Kljajo/UNICEF