U zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj te u šibenskoj Gradskoj knjižnici obilježit će se od 25. do 28. listopada Međunarodni dan animacije. Program uključuje projekcije animiranih filmova, pitching forum, izložbu i radionicu animacije za djecu

Izvor: HAVC

U pedesetak država diljem svijeta 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga otad obilježava i hrvatski ogranak ASIFA-e, svake godine prikazujući sve prijavljene animirane filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji od prethodnog izdanja Dana.

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih kratkometražnih filmova.

Sve počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. listopada, i to dodjelom ASIFA-ine nagrade za životno djelo animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, ilustratoru i scenografu Borisu Kolaru te otvorenjem izložbe njegovih radova u foajeu kina.

Recentni hrvatski kratki animirani filmovi prikazat će se u kinu Tuškanac od 25. do 27. listopada u večernjim satima, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije: profesionalni film, studentski film i film za djecu. U natjecateljskoj kategoriji filmova za djecu prikazat će se, između ostalih, Predstavljanje Knjigoljuba Ivice Valentića, Balada o fruli i ogrlici Martina Babića i Profesor Baltazar – Augustova treća sreća Borisa Kolara. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak, a popis svih filmova u konkurenciji možete pogledati ovdje.

Nova epizoda Profesora Baltazara – povodom 50. godišnjice serijala

Subota je rezervirana za ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma. U pitching dijelu foruma, pet finalista prezentirat će svoje projekte pred stručnim timom i publikom, a prezentacijama će prethoditi trening pitchinga. U speed dating dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt – u kratkom razgovoru ‘jedan na jedan’ – svakome od stručnjaka pojedinačno, a u cilju primanja još izravnije povratne informacije i osobnijeg savjetovanja. Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić.

Dio programa Dana animacije posvećen je najmlađima. Animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada u kinu Tuškanac radionicu animacije “Moj čud(es)ni ljubimac”, za koju se sva zainteresirana djeca mogu prijaviti ovdje, a bit će prikazani i filmovi iz natjecateljske kategorije kratkih filmova za djecu, kao i jedan dugometražni dječji film.

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj. Posjetitelje tamo očekuju projekcije dječjih animiranih filmova – predstavljanje produkcije VANIME i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te izbor najboljih filmova s prošlogodišnjeg RAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma za djecu održanog u Rijeci.

Svi koji s djecom rade animirane filmove, ujedno promiču dječja prava

U Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon, prikazat će se izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA.

Ulaz je besplatan na sva događanja,  a sve detalje programa možete pronaći na ovoj poveznici.

18. Međunarodni dan animacije podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a izvodi se u partnerstvu s kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom.

Foto: ASIFA Hrvatske