U organizaciji udruge Bacači Sjenki, svake prve subote u mjesecu od 15 do 18 sati, počevši od 2. listopada, u kinu Tuškanac održavat će se program “Film naopačke” s projekcijama vrhunskih europskih filmova i brojnim zanimljivim aktivnostima za mlade od 13 do 18 godina

Izvor: Bacači Sjenki

Udruga Bacači Sjenki najavljuje novo filmsko druženje u sklopu CinEd 2.0 projekta svake prve subote u mjesecu u školskoj godini 2021./2022.

Ovo besplatno klupsko filmsko druženje namijenjeno je za sve mlade filmoljupce i filmoljupke od 13 do 18 godina spremne za gledanje i proučavanje filmova – sve naopačke, koje će se, počevši s 2. listopadom, održavati u kinu Tuškanac svake prve subote u mjesecu od 15 do 18 sati.

U svakom druženju u ukupnom trajanju od tri sata odgledat će se po jedan kultni ili suvremeni uspješni europski film slavnih redatelja, ali i onih manje poznatih, a vrlo zanimljivih, nagrađivanih i aktualnih. Filmovi su to o odrastanju, nalaženju svog mjesta u svijetu ili o planiranim i neplaniranim promjenama – teme aktualne djeci i mladima u procesu upoznavanja života odraslih. A onda će polaznici svaki film prisloniti na uho, zaviriti mu ispod mnogoznačne haube, prekadrirati ga, promijeniti mu kraj i ime mašući autoru s druge strane ulice i okrenuti ga baš naopačke. Dakle, otkrivat će se svake prve subote u mjesecu sve ono što ne vidimo kad uobičajeno “samo gledamo film”, a sudionička metoda rada Bacača Sjenki s polaznicima oblikuje radionicu svaki put prema njihovim željama, mogućnostima i interesima: nove vježbe, kvizovi, zagonetke, potrage za filmskim blagom i druga ekstremna filmska iskustva!

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

U subotu 2. listopada program kreće s jednim filmom o filmu. Gledat će se mnogostruko nagrađivani rad jednog od najcjenjenijih suvremenih europskih filmskih autora; opaka društvena satira realizirana kroz naraciju i estetiku koja izmiče uobičajenom blokbasterskom gledalačkom kino iskustvu. Ovaj izuzetno zabavan, ponekad mračan, ali uvijek prisan film sukobljava dva svijeta: svijet ispeglanih imidža s TV i filmskih ekrana sa svakodnevnim zgužvanim svijetom. Naziv filma, nagrade koje je dobio, ime redatelja, vrsta i sadržaj filma neće biti poznati do same projekcije.

Rebus filma polaznici će rješavati kroz niz zabavnih i kreativnih aktivnosti, uz pomoć slike i zvuka, glume i mizanscene, pojedinačno i kroz grupni rad.

Zagonetna filmska projekcija otvorena je za sve starije od 13, a mlađe od 18 godina, spremne na transformaciju od gledatelja u stvaratelje i nazad. Sve što je potrebno je samo se pojaviti na projekciji!

Voditeljica prvog “naopačke” događaja u kinu Tuškanac u subotu, 2. listopada u 15 sati je Bojana Burnać, nagrađivana redateljica i direktorica fotografije, filmska edukatorica i roniteljica na dah.

Ulaz na klupski program “Film naopačke” je besplatan.

Filmski klub se odvija u sklopu EU projekta CinEd 2.0 i dio je radioničke djelatnosti FROOOM! – filmske škole za djecu i mlade. Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Potporu Bacačima Sjenki daju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova, a partneri ovog projekta su Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju