Deseto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI održat će se u Dječjem tjednu od 4. do 8. listopada u hibridnom formatu, pa će osim kino projekcija u Zaboku i Krapini filmovi biti dostupni i online za područje cijele Hrvatske

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

Jubilarni 10. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma održat će se u Kinu Zabok od 4. do 8. listopada 2021. godine u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL. Misija KIKI festivala je razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu.

10. KIKI festival djeci predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi donosi obilje žanrovski raznovrsnih filmova nagrađivanih na mnogobrojnim filmskim festivalima.

Program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina) i školsku dob (7 – 16 godina), a za festivalsku online verziju sve zainteresirane škole i učitelji mogu se javiti organizatorima na mail kiki.carolija@gmail.com.

Kako bi se potakao razvoj aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori s filmskim edukatorima, a te će analize biti dostupne i u online verziji festivala. Specifičnost KIKI festivala je i u tome što o najboljem filmu odlučuje dječji žiri.

‘Povuci – potegni’ i rasprava o hrvatskom školstvu

Također, pozivaju se roditelji školaraca, učitelji i ostali prosvjetni djelatnici, kao i sva zainteresirana javnost na posebnu projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma redatelja Nevena Hitreca “Povuci – potegni” u Kinu Zabok u četvrtak, 7. listopada u 18 sati, koja se održava u sklopu 10. KIKI-ja.

U ovom filmu pratimo jednu obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol postaje pozornica tragikomične obiteljske drame popodnevima i vikendima kada, umjesto da se obitelj druži i zabavlja – pokušava zajedno učiti. Tko će prvi puknuti pod bremenom ‘znanja’? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?

O svome novom dokumentarcu redatelj Neven Hitrec kaže: “Zanimalo me kako loš hrvatski obrazovni sustav utječe na obitelj, kada se umorni roditelji nakon svog radnog vremena moraju suočiti s novim radnim vremenom, onim pedagoga i nastavnika svojoj djeci. Uvjet je bio i naći inteligentno i svojeglavo dijete koje pruža stalan otpor tim naporima svladavanja gomile, ponekad vrlo apsurdnog gradiva. Tražio se pravi predstavnik svoje generacije, kome su tablet i mobitel važniji od svega.”

Nakon projekcije uslijedit će razgovor na temu hrvatskog školstva s redateljem i s gostom Borisom Jokićem, psihologom s Instituta za društvena istraživanja. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u kinu je ograničen, stoga se posjetitelji mole da svoje mjesto rezerviraju putem linka https://bit.ly/10KIKI_rezervacija

Festivalska pjesma Zabočkih mališana

Svečano ozračje jubilarne obljetnice festivala obilježeno je i premijerom nove festivalske pjesme pod nazivom “KIKI FEST”, koju su specijalno za  10. KIKI snimili Zabočki mališani, dječji zbor DND-a Zabok.

Festival KIKI je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije te ostalih partnera.

Pogledajte program 10. KIKI festivala