9. Dubrovnik Film Festival, festival filmskog stvaralaštva djece i mladih Mediterana, održava se ove godine putem interneta i malih ekrana, od 19. do 25. listopada

Izvor: Dubrovnik Film Festival

Dubrovačka filmska festa djece i mladih, popularni DUFF započinje u ponedjeljak, 19. listopada. DUFF nije poklekao pred koronavirusom pa će deveto izdanje ujedno biti i prvo koje će se održati putem interneta i malih ekrana. Tijekom ovog tjedna će preko internetske stranice festivala i Vimeo platforme biti dostupna za gledanje i ocjenjivanje 54 filma iz natjecateljskog programa, a moći će ih se pogledati i u popodnevnom i jutarnjem terminu na programu Libertas televizije, ovogodišnjeg partnera festivala.

U svom devetom izdanju festival je pored do sada postojećih kategorija – animiranog, igranog i dokumentarnog filma u dvije dobne skupine te nove eksperimentalne kategorije koja izlazi van granica Mediterana, otvorio i međunarodnu tematsku kategoriju na temu solidarnosti.

Filmove za natjecateljski program DUFF-a ove godine su među gotovo 400 pristiglih prijava odabrali akademska slikarica Ivana Selmani, medijski djelatnik Zoran Čatić i filmski redatelj Marko Šantić, a djela mladih filmaša dolaze iz šesnaest zemalja.

U skladu s ovogodišnjim epidemiološkim mjerama, tijekom DUFF-a će biti održane dvije radionice. Filmska kritika za srednjoškolce pod vodstvom filmskog kritičara Boška Picule održat će se u Centru za mlade Dubrovnik, ali i u kinu Sloboda uz projekciju filma Ribanje i ribarsko prigovaranje, dok će se radionica ilustracije pod vodstvom Svena Klobučara održati u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević. Za najmlađe će se u subotu na programu naći pretpremijera animiranog filma Trolovi: svjetska turneja.

Ovo neobično izdanje privest će se kraju u nedjelju, 25. listopada kada će biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade. Za odabir pobjednika ove godine su odgovorni brazilski profesor animacije Alexandre Juruena, mlada redateljska zvijezda Antoneta Alamat Kusijanović i filmski kritičar Boško Picula, dok će se nagrada publike dodijeliti na temelju ocjena pristiglih putem online glasanja.

Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan kao organizatori festivala pozivaju sve da podrže mlade kreativce i ove godine gledanjem i ocjenjivanjem njihovih radova.

Za sve detalje i novosti pratite službenu internetsku stranicu DUFF-a, Facebook stranicu te Instagram profil.

Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju – pobjednici natječaja