Udruga Bacači sjenki najavljuje posljednji, sedmi ciklus projekta filmskog opismenjavanja odraslih osoba (54+) Filmski Labirint, koji počinje 22. travnja. Sudjelovanje je besplatno, a prijave traju do 19. travnja

Izvor: Bacači sjenki

Nakon gotovo šest mjeseci i preko 70 polaznika iz cijele Hrvatske, Bacači sjenki najavljuju sedmi ciklus projekta Filmski Labirint.

Kroz projekt Filmski Labirint polaznici (54+) samostalno prolaze kroz niz zagonetki u online “labirintu” na kraju kojeg samostalno otkrivaju zagonetan film i gledaju ga putem poveznice na kojoj će im film biti dostupan, a zatim o njemu raspravljaju na grupnim susretima/radionicama putem online platforme s iskusnim voditeljima.

Zadnji ciklus Filmskog Labirinta napisala je književnica Ivana Bodrožić, a vezan je uz temu filmske adaptacije književnog djela, kao i montaže i naracije. U ovom labirintu sudionici će gledati tri hrvatska filma koja su napravljena po uzoru na knjige; pozabavit će se filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te saznati kako se “priča” film. Svi aspekti pričanja priča filma bit će u igri: oblici naracije, tehnološki aspekti spajanja scena, razumijevanje i prepoznavanje naučenih gledalačkih obrazaca i filmskih navika te svi slikovni i zvukovni okidači premetanja priča.

Dodatna, PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalne izrade scenarija uz praktične vježbe, a vodi je scenarist i filmski edukator Uroš Živanović.

Sedmi Filmski labirint počinje 22. travnja 2023., sve radionice su besplatne, a prijave traju do 19. travnja na poveznici: https://bit.ly/3X5X1qu, putem e-maila hana.bacacisjenki@gmail.com ili tijekom radnog vremenana I putem mobitela 099 362 4245 (Hana).

Radionice na kojima će se gledati i analizirati filmovi održavat će se subotama – 22. i 29. travnja te 6. svibnja od 10 do 12 sati, a PRO radionica pisanja scenarija 13., 14. i 21. svibnja od 10 do 13 sati ili po dogovoru s polaznicima.

Filmski labirint iz perspektive polaznika

“Mislim da su ove radionice za filmofile 54+ super stvar u svakom pogledu, počevši od onih koji žele nadopuniti znanje do onih koji žele nešto novo naučiti. Kroz svaku radionicu sam dobila nova znanja i iskustvo.” – Oriana, 63 godine

Za PRO radionicu pisanja scenarija: “Uživala sam u svakoj sekundi ove radionice. S vremenom, rad grupe je postajao sve harmoniziraniji, razvili ste kod svakog ponaosob interes i znatiželju za projekte drugih sudionika, od kojih su neki zbilja bili izvrsni. Na kraju mislim da sam dijelila oduševljenje cijele grupe i radionicom, ali prije svega voditeljem.” – Silva, 63 godine

Priručnik o internetu i društvenim mrežama za osobe treće životne dobi