Dajte do znanja svome djetetu da ste zainteresirani za njegove online aktivnosti tako što ćete se i sami informirati o mogućnostima interneta. Neka vas dijete poduči svemu što zna

Izvor: Sigurno surfanje, Hrabri telefon

Vjerujemo kako su smartphone, Facebook, Twitter, “lajkanje” i “šeranje” samo neki od pojmova koji vama, koji ste odrasli u vremenu komunikacije “licem u lice” i (kratkih) telefonskih razgovora, mogu djelovati zastrašujuće.

Roditelji često ne prate što njihova djeca rade i koliko vremena provode na internetu zato što nemaju vremena ili zato što misle kako na taj način poštuju privatnost svoga djeteta. Mnogi se i zbog neznanja o modernim tehnologijama osjećaju nemoćnima u razgovoru o ovoj temi te ne postavljaju pravila njihovog korištenja. Sjetimo se da se pravila koja koristimo u stvarnome životu vrlo lako mogu prenijeti u virtualni svijet.

4 stvari koje djeca i mladi trebaju paziti na društvenim mrežama

Internet je danas dostupan na svakome koraku, a najbolji način da spriječimo njegovu zlouporabu je da djecu učimo sigurnom i odgovornom korištenju modernih tehnologija. Slijedi nekoliko savjeta što vi kao roditelji možete učiniti da bi vaše dijete sigurno surfalo:

Pronađite vremena za dijete. Ono treba mamu i tatu, a internet vas ne može i ne smije zamijeniti. Dajte do znanja svome djetetu da ste zainteresirani za njegove online aktivnosti tako što ćete se i sami informirati o mogućnostima interneta. Neka vas dijete poduči svemu što zna. Time ćete vi učiti, ali i razumjeti kolika je razina znanja vašeg djeteta, a ono će se osjećati važnim dok vas podučava.

Postavite pravila o vremenu korištenja interneta – npr. nema računala prije škole, prije spavanja, za vrijeme obroka ili prije nego što je napravljena zadaća. Računalo ne bi smjelo biti jedini način provođenja slobodnog vremena.

Objasnite djetetu opasnosti slanja osobnih slika i informacija putem interneta. Nemojte braniti djetetu da ih iznosi, već ga naučite kako ograničiti pristup tim informacijama nepoznatim ljudima. Hrabri telefon je u suradnji s iStudiom (Degordianom) razvio aplikaciju o sigurnosti na Facebooku za djecu i roditelje koju možete pronaći na FB stranici udruge Hrabri telefon.

Objasnite djetetu kada i zašto razgovor s nepoznatim osobama, posebno o seksualnim temama, može biti opasan za njega.

Objasnite djetetu koje su moguće opasnosti susreta s osobom koju smo upoznali samo preko interneta i zašto je važno da se s njima nalazi jedino uz vašu pratnju. Objasnite da je stranac u virtualnom svijetu isto kao i stranac u stvarnom svijetu te da sve informacije koje daje mogu biti lažne.

Uvažite interes mladih za spolnost. Razgovarajte s djetetom o tome da odrasli ponekad mogu imati loše namjere i pokušavaju zavesti djecu na razne načine.

Istaknite da bude pažljivo kada šalje poruke drugima i razgovarajte o tome kako i kada šala od smiješne može postati uvredljivom. Potaknite dijete da se prije slanja poruke zapita može li ona uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti nekome.

Postavite pravilo prema kojem nije dopušteno slati fotografije ili videozapise drugih ljudi bez njihova dopuštenja, kao niti slati sadržaje koji ih mogu uvrijediti.

Razgovarajte s djetetom o tome što učiniti ako dobije neprimjerenu poruku, poziv ili je izloženo nasilju: potičite ga da ne odgovara na nasilne, neugodne ili prijeteće poruke, već da razgovara s vama ili drugom odraslom osobom od povjerenja (nastavnikom, školskim pedagogom ili psihologom) kako se problem ne bi pogoršao.

Što kada se nasilje dogodi?

Pokušajte otkriti identitet nasilnika kako bi se mogle poduzeti adekvatne mjere za sprječavanje nasilja, ali potom ne rješavajte situaciju sami. Obratite se školi i/ili policiji.

U slučajevima kada je dijete počinitelj nasilja iz škole važna je suradnja roditelja i škole koja može kontaktirati njegove/njezine roditelje.

Kontaktirajte administratora stranice kako bi se uklonio neprikladan sadržaj.

Jasno dajte do znanja djetetu da ono nije krivo ako je žrtva elektroničkog nasilja i da ono zbog toga neće biti kažnjeno! Razgovarajte s djetetom o njegovim osjećajima.

Kada je riječ o ozbiljnijim oblicima nasilja, osobito zastrašujućim prijetnjama, sačuvajte poruke/videozapise i podatke o datumu i vremenu sadržaja te obavijestite policiju. Za sve nedoumice možete nazvati Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800. Policiji je moguće prijaviti nasilje nad djecom i neprimjeren internet sadržaj i putem web stranice redbutton.mup.hr