Prema istraživanju provedenom u SAD-u, YouTube je, već drugu godinu zaredom prvi na listi najpopularnijih brandova među djecom, a 10. na listi među roditeljima

Piše: Ana Dokler

YouTube je najpopularniji brand među djecom (barem u SAD-u) i to već drugu godinu zaredom. Pokazalo je to istraživanje pod imenom Brand Love čiji su rezultati objavljeni u kolovozu 2017. Svake godine provodi ga američka tvrtka za istraživanje tržišta Smarty Pants, a 2017. je u njemu sudjelovalo više od 8 200 djece u dobi od šest do 12 godina i njihovi roditelji, koji su procijenjivali gotovo 350 branova iz 20 različitih kategorija proizvoda.

“YouTube je danas jako važan u životu djece. S beskonačnom knjižnicom zanimljivog sadržaja koji se kontinuirano osvježava, predstavlja za njih izvor zabave, nadahnuće i informacija“, komentirao je predsjednik tvrtke Smarty Pants, Wynne Tyree.

Zašto djeca na YouTubeu toliko vole gledati kako drugi igraju videoigre?

Roditelji također vole YouTube –  deseti je na listi najpopularnijijih brandova među roditeljima, a prije samo dvije godine bio je 24. mjestu. Jedan od razloga tome je što konkurenti nisu u stanju konkurirati stalno rastućoj bazi besplatnih sadržaja koje stvaraju sami korisnici.

Uz navedene prednosti, roditelji ipak trebaju biti svjesni da je na YouTubeu djeci dostupno i puno neprimjerenog sadržaja te se potruditi da ih zaštite.

5 stvari koje možete napraviti kako bi YouTube učinili sigurnijim za djecu

Jedna od mogućnosti je i korištenje aplikacije YouTube Kids, koja omogućuje pristup samo sadržajima za djecu, a prema ovom istraživanju nalazi se na 48. mjestu po popularnosti među djecom.

Među ostalim rezultatima istraživanja Brand Love, možemo još istaknuti da je popularnost servisa za streaming filmova i serija Netflix također u stalnom porastu pa je ove godine bio na 5. mjestu omiljenih brandova među djecom, na 10. mjestu je iPad. Na 20. mjestu je Disney Channel, Nickelodeon na 27., a Cartoon Network na 32. Konzola za videoigre Xbox popela se na 33. mjestu, a PlayStation je (u padu) na 36., dok je Nintendo 3DS na 47. mjestu. Na 37. mjestu nalazi se Minecraft, koji je prošle godine bio pedeseti.

Moj sin igra Minecraft i želi biti YouTuber