Na dvodnevnoj radionici Filmski dani za učitelje i nastavnike koja se 31. kolovoza i 1. rujna održava u Muzeju suvremene umjetnosti bit će predstavljen filmsko-obrazovni program Sedmi kontinent za školsku godinu 2017./2018. te program Hrvatskog filmskog saveza pod nazivom Mala škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

Izvor: Sedmi kontinent

Iako je početak rujna već tradicionalno rezerviran za povratak đaka u razrede, ovog puta u školske klupe sjest će i učitelji i nastavnici. Udruga Djeca susreću umjetnost predstavlja filmsko-obrazovni program Sedmi kontinent za školsku godinu 2017./2018. iz područja medijske i filmske pismenosti.

Od 31. kolovoza do 1. rujna na Filmskim danima za učitelje i nastavnike u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu obrađivat će se medijska kultura (mediji, animirani, dokumentarni i igrani film te medijska pismenost), teorija filma i filmska genologija. Polaznicima će se ilustrirati praktični primjeri kako ove sadržaje na zanimljiv način približiti djeci.

‘Djeci u bolnici donosimo filmski svijet u kojem je sve moguće’

U program Sedmog kontinenta od 22 filmska naslova za osnovnu školu uvrštena su i četiri nova: animirani hit “Ježeva kuća” za 1. i 2. razrede, igrani film za djecu iz hrvatske audiovizualne baštine “Vuk samotnjak“, britanski kandidat za Oscara “Billy Elliot” za 5. i 6. razrede te animirani film “Moj život kao tikvica” za učenike 7. i 8. razreda.

No, ovo nisu jedine novosti – prisutne na radionici očekuje i predstavljanje programa Male škole medijske kulture dr. Ante Peterlić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Namijenjena filmskim profesionalcima, nastavnicima i svima koji su zainteresirani za film i medijsku kulturu, Škola je vrijedan doprinos razvijanju medijske i filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u hrvatskim školama. Zamišljena kao desetodnevni obrazovni program, provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificirana je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Predstavljeni radovi nastali na 19. Školi medijske kulture

Potvrda kvalitete nadolazeće radionice u MSU su i imena predavača. Mr.sc. Marko Rojnić predavač je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te autor i voditelj projekata Videodrame i Abeceda filma. Marina Zlatarić profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti u OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, voditeljica školske filmske skupine u navedenoj školi te samostalna autorica niza nagrađivanih filmova. Doc.dr.sc. Marina Gabelica docentica je na Učiteljskom fakultetu te autorica udžbenika i metodičkih priručnika iz Hrvatskoga jezika i književnosti, kao i digitalnih udžbenika.

O udruzi Djeca susreću umjetnost

Od samog osnutka 2012. godine Udruga provodi filmsko-obrazovni program za vrtiće i škole “Sedmi kontinent” na 12 lokacija diljem Hrvatske. Uz podršku i rad 50 filmskih profesionalaca, suradnika Udruge, u programu je dosad sudjelovalo 75 tisuća djece.

O Hrvatskom filmskom savezu

Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove, filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece i odraslih u zemlji i inozemstvu te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije.