Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti filmu “Vodič za bivanje 12-godišnjakinjom” australske redateljice Tilde Cobham-Hervey

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

U Zaboku je od 23. do 27. travnja održan 7. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu. Na završnoj svečanosti zadnjeg dana 7. KIKI-ja, koju je pozdravnim riječima otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek pohvalivši organizatore te potvrdivši daljnju podršku županije festivalu, proglašen je i pobjednik festivala.

Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti filmu “Vodič za bivanje 12-godišnjakinjom” australske redateljice Tilde Cobham-Hervey. Redateljica filma zahvalila se video porukom i pokazala veliko oduševljenje KIKI nagradom, iako je film već ovjenčan i nagradom Kristalni medvjed na festivalu Berlinale.

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članica dječjeg žirija Lana Repovečki kazala je sljedeće: “Vodič za bivanje 12-ogodišnjakinjom govori o 12 različitih dvanaestogodišnjakinja, njihovim snovima, iskustvima i problemima. Film je osmišljen od strane 12 dvanaestogodišnjih djevojčica, a osobito je zanimljivo što je osmišljen kao neka predstava koja na šaljiv i zanimljiv način pokazuje kako je to biti dvanaestogodišnjakinja i kakve sve djevojčice mogu biti. U film je uloženo puno truda, snimano je mnogo scena, scenografija je sjajna i puno je sadržaja. Odličan je način na koji su djevojčice prikazane tako stvarno, a namijenjen je zapravo svim generacijama.”

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su animiranim filmovima “Dva tramvaja” ruske autorice Svetlane Andrianove iMrav” njemačke autorice Julie Ocker.

Rekordan odaziv publike već je postao zaštitnim znakom KIKI-ja, koji je na filmskim projekcijama i popratnim programima ove godine zabilježio blizu 5000 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja.

Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se osim u zabočkom MMC-u održavale i u Krapini, popratni program 7. KIKI festivala obuhvatio je radionicu “Kako gledati film” pod vodstvom Višnje Vukašinović te “Radionicu animacije” Škole animiranog filma iz Čakovca pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić.

U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja u suradnji s HAVC-om održana je radionica “Metodika nastave kratkometražnog filma” koja je naišla na iznimno pozitivne reakcije učitelja i profesora, te organizatori najavljuju nastavak ovakvih edukativnih programa. Vrlo pozitivne ocjene polaznika dobio je i stručni skup s temama “Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom” i “Film i hrvatsko obrazovanje” pod vodstvom Višnje Vukašinović i Borisa Jokića, koji je svojom kvalitetom postavio visoke standarde budućim događanjima ove vrste.

Sedmo izdanje KIKI-ja svojim je bogatim programom, vrsno odabranim filmovima na temu Kino jednakosti i edukacijskom komponentom još jednom pokazalo kako je interes za film potrebno razvijati od najmlađe dobi, te koliko su manifestacije ovoga tipa dragocjene za razvoj naše kulture, što potvrđuju brojne poruke zahvale i najave budućih dolazaka koje organizatorima pristižu iz škola i vrtića diljem Zagorja.

Pod parolom ‘Kino jednakosti!’ otvoren 7. KIKI festival