Učenici iz Koprivnice, Petrinje, Zaboka i Ivanić-Grada učili su i promišljali o društvenim mrežama uz predstavu ‘Mreža’ Teatra Tirena. Agencija za elektroničke medije i UNICEF organizirali su ukupno sedam izvedbi u suradnji sa školama i pučkim otvorenim učilištima iz tih gradova

Piše: Ana Dokler

Nakon javne svađe, dvoje influensera na društvenim je mrežama preplavljeno negativnim komentarima, prijetnjama i uvredama. Usprkos svojim nesuglasicama, odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem kroz niz atraktivnih i zabavnih videa pokušavaju svojim followerima skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža te obrađuju teme kao što su trolovi, govor mržnje, cyberbullying, opasni izazovi, lažne vijesti, posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža… Njihovi videi postaju viralni, broj followera raste, a pritisak je sve veći.

Radnja je to predstave “Mreža” Teatra Tirena, koju je u sklopu sedmih Dana medijske pismenosti pogledalo više od 1400 učenika iz Koprivnice, Petrinje, Zaboka i Ivanić-Grada.

Mreža: predstava o društvenim mrežama za djecu i mlade

Ukupno sedam izvedbi predstave organizirali su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji sa školama i pučkim otvorenim učilištima iz tih gradova.

Na dvjema izvedabama održanima 19. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, bili su učenici Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”, Osnovne škole “Podolice”, Osnovne škole “Braća Radić” i Osnovne škole “Đuro Ester”.

Teatar Tirena u Petrinji je gostovao 22. travnja te održao predstave u I. Osnovnoj školi Petrinja, a drugu u Osnovnoj školi Mate Lovrakaza učenike viših razreda tih škola.

U Zaboku su 25. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Zabok također održane dvije izvedbe – za učenike Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok te za učenike Srednje škole Zabok.

U Ivanić-Gradu je predstava izvedena 29. Travnja u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad za učenike Osnovne škole Stjepana Basaričeka i Osnovne škole Đure Deželića.

Učenici su s velikim zanimanjem pratili predstavu jer su se lako osobnim iskustvom povezali s mnoštvom motiva i događaja o kojima se govorilo,” rekla je Ines Kosturin, učiteljica iz Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2024.