Na 14. Ljetnoj školi filma Šipan od 4. do 14. kolovoza mladi će filmaši moći pohađati radionice igranog filma, fotografije, animiranog filma te filmske glume, a u večernjim satima na rasporedu su filmske projekcije i popratna događanja u kinu na otvorenom

Izvor: sipan-film.com

Četrnaestu godinu za redom otok Šipan će prvu polovicu kolovoza proživjeti u duhu sedme umjetnosti. Naime, od 4. do 14. kolovoza održava se još jedna i to četrnaesta zaredom Ljetna škola filma Šipan, a riječ je jedinstvenoj filmskoj manifestaciji koja se sastoji od dva paralelna programa. Jedan su filmske radionice za djecu, a drugi koji se odvija u večernjim satima su filmske projekcije i popratna događanja u otvorenom kinu “Ispod starog platnja”.

Ove godine mladi filmaši imati će priliku učiti od profesionalaca iz svijeta filma i medija i to čak kroz pet radionica. Tako će mali šipanski osnovnoškolci, kao i njihovi vršnjaci koji stalno ljetuju na otoku, ili pak oni koji su svoje u ljetovanje organizirali baš zbog filmske škole, imati prilike pohađati jednu od dvije radionice igranog filma, radionicu fotografije, radionicu animiranog filma kao i fakultativnu radionicu filmske glume.

medijska-pismenost-ljetna-skola-filma-sipan

Ovogodišnji voditelji radionice igranog filma za stariji uzrast su redateljica Andrea Štaka i snimatelj Marko Mikšić, dok će istu takvu radionicu za one malo mlađe voditi Jura Troje i Noa Nikolić. Sve čari fotografije, uz pomoć i asistenciju Amele Pargan, malim polaznicima dočarati će fotograf iz New Yorka Marc Ohrem Leclef, a radionicu animiranog filma voditi će Domagoj Bogdan. Polaznici svih radionica imat će prigodu prisustvovati i fakultativnoj radionici filmske glume koju će voditi glumac i redatelj Dejan Aćimović.

Uz niz zanimljivih radionica, Miro Bronzić i Nils Neubert, organizatori i producenti iz udruge Škola filma Šipan, pripremili su bogat i raznovrsan program večernjih projekcija i popratnih događanja. Tako nas već 6. kolovoza, večer uči samog službenog otvaranja programa, očekuje koncert Đanija Stipaničeva i klape Ragusavechia.

Na programu svečanog otvaranja 7. kolovoza, uz predstavljanja ovogodišnjih radionica, vidjet ćemo dva dokumentaraca: “Kino Otok” Ivana Ramljaka i “Posao iz snova – Ljetna škola filma Šipan” koji se prikazuje u prisustvu redatelja Zorana Ćatića. U utorak 8. kolovoza stiže nam Disneyeva poslastica “Vaiana- potraga za mitskim otokom”, a u srijedu 9. kolovoza na Šipan najprije stiže Le Petit Festival uz Vinka Maria Prizmića i goste, dok će film večeri biti igrani film “Lav” Gartha Davisa iz 2016. godine.

Četvrtak 10. kolovoza obilježit će gostovanje Društva dubrovačkih pisaca, koje će predstaviti gospar Boris Njavro, a posebnu interakciju s djecom i cijelokupnom publikom imat će akademik i pjesnik Luko Paljetak. Sve to biti će idealan uvod u film večeri “Buža” redatelja Vanče Kljakovića – TV kalsik iz 1988. godine. Posebna večer očekuje nas u petak 11. kolovoza, budući da nam u idilični šipanski ambijent u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića stiže prvi hrvatski vilinski film “Anka” nastao prema romanu Anaka Brazilijanka Mata Lovraka.

O kojim važnim životnim temama razgovarati s djecom nakon filma Anka?

Subota 12. kolovoza opet će imati posebnu projekciju – u prisustvu redateljice Antonie Dubravke Carnerud kao i glavnog protagonista filma. Riječ je o živopisnom dokumentarcu o Mihovilu Španji – “Skrivena strana medalja”. Ukoliko vrijeme bude na njihovoj strani, organizatori za 13. kolovoza najavljuju projekciju za pamčenje na plaži Priježba. Želite li pogledati morski film s nogama utočanim u more i na samom platnu koje je u moru onada nikako ne propustite animirano remek dijelo s odličnom glazbom bez imalo dijaloga ili naracije “Crvena kornjača”.

Posljedni dan festivala, kao i cijelog projekta je 14. kolovoza, a taj dan će na Šipanu ponovo biti praznik djece i praznik filma budući nas na velikom platnu očekuju projekcije radova svih radionica ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan.

Cijeli program pogledajte na službenoj stranici Ljetne škole filma Šipan, a novosti možete pratiti i na Facebooku.

Program Ljetne Škole filma Šipan odvija se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Hrvatskog audiovizualnog centra , Županije Dubrovačko neretvanske, te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, hotelom Šipan, OŠ Ivan Gundulić i ostalim partnerima.

Što sve djeca uče gledajući filmove