Obiteljski film ‘Dječak i tigar’ odličan je izbor za obiteljski odlazak u kino, ili pak školsku projekciju za osnovnoškolce, a nakon njega možete razgovarati o drukčijim pogledima na život u drugim dijelovima svijeta

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Dječak i tigar odličan je film za djecu školskog uzrasta i za preporuku je učiteljima za školske projekcije u kinu. Iako je talijanske produkcije, film je na engleskom jeziku s hrvatskim podnaslovima. Nije tipičan hollywoodski – laganog je tempa, nema lošeg rječnika, seksualnih tema, nasilja… što je sve teže naći kod filmova za djecu.

Također pruža nenametljiv uvid u nama strane kulture i običaje, što roditeljima može biti dobar povod  za razgovor s djecom o drukčijim pogledima na život u drugim dijelovima svijeta.

Radnja se odvija u Nepalu u dolinama Himalaja, gdje dječak koji je siroče spašava mladunče tigra od lovokradica. Očekuje ga putovanje do samostana poznatog kao Tigrovo gnijezdo. Na putu upoznaje niz srdačnih ljudi koji mu nesebično pomažu, ali i razvija neobično prijateljstvo s drugim siročetom – bengalskim tigrićem. Nepal je inače znan kao stanište bengalskog tigra, gotovo istrijebljene vrste od koje je ostalo svega nekoliko tisuća na svijetu. Za to nisu odgovorne prirodne nedaće, nego – čovjek. Dakle, još jedna tema za razgovor s djecom.

Avanture male Chihiro: spašavanje roditelja u gradu duhova

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Ovo je odličan film za djecu školskog uzrasta, no i roditeljima može dobro doći kao odmak od standardnih hollywoodskih filmova.

Nasilje: Postoji samo par nasilnih događaja, ali se ne prikazuju izravno, a to su ubojstvo tigrove majke i smrt lovokradice.

Zastrašujući prizori: Samo par navedenih neprikazanih događaja, ali tu je i tema potresa koja bi mogla uznemiriti osjetljiviju djecu, pa je dobro da roditelji s njima o tome porazgovaraju i možda pogledaju zajedno edukativni filmić koji će djeci na njima zanimljiv način objasniti što je potres:

Rječnik: Primjeren za djecu.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Lagan.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma