Mediji ne odražavaju našu stvarnost, već je konstruiraju, poruka je ovog priloga Televizije Student, u kojem prof. Tena Perišin objašnjava kako urednici odabirom vijesti utječu na to o čemu ćemo razgovarati i razmišljati

Video: Televizija Student

“Svakog dana događa se puno toga, ali nije sve što se dogodi vijest. O tome što će postati vijest, što će se objaviti u televizijskoj emisiji ili u novinama, odlučuje urednik ili urednica”, kaže izv. prof. dr. sc. Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te naglašava kako je važno znati tko je izvor informacija, tko je odabrao neku vijest, zašto je ona odabrana, tko stoji iza toga i je li informacija točna i vjerodostojna.

Koliko se mišljenja pojedinaca o tome što je vijest mogu razlikovati, potvrdila je anketa u kojoj su prolaznici trebali izabrati najvažniju od ove tri vijesti: Zagreb kandidat za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2020. godine,  Zbog manjka muških kandidata Medicinski fakultet neće upisivati djevojke, Isteklo stogodišnje pravo besplatnog studiranja za studente s područja bivše Austrougarske.

O slobodi medija i novinarskoj etici u Hrvatskoj

Foto: flash.pro via Visualhunt.com / CC BY