Na četvrti po redu Star Film Fest prijavljeno je 549 filmova od kojih je odabrano najboljih 38 koji će biti prikazivani tijekom trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21

Izvor: sfilmfest.com

Star Film Fest, koji se održava od 31. kolovoza do 2. rujna u Sisku, posvećen je mladim umjetnicima od 18 do 35 godina, a prema riječim organizatora Matije Holjevca, cilj festivala je biti prva stepenica mladim umjetnicima da prikažu svoje filmove kako bi mogli krenuti na druge festivale.

“Mi smo taj cilj ispunili jer su pobjednički filmovi prošlogodišnjeg Star Film Festa dospjeli na platna ostalih regionalnih festivala čime se jako ponosimo”, rekao je na konferenciji za medije 25. kolovoza.

Na četvrti po redu Star Film Fest prijavljeno je 549 filmova od kojih je odabrano najboljih 38 koji će biti prikazivani tijekom trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21.

Na dan otvorenja festivala, u četvrtak 31. kolovoza, za posjetitelje je organiziran prijevoz turističkim vlakićem do utvrde Stari grad (okupljanje je u 19 sati na Trgu bana Josipa Jelačića), gdje će, na otvorenju, između ostalih, biti prikazan Buffet Željezara, film redatelja i scenarista Gorana Devića, koji u svojoj tihoj opservaciji dokumentira šest posljednjih dana kavane na ulazu u Željezaru Sisak.

Kao i prošle godine, za najmlađe zaljubljenike u film, Star Film Fest organizirao je dječje matineje u prijepodnevnim satima u Kazalištu 21 koje će biti popraćene radionicom Nike Tilić iz Udruge Programerko koja se bavi popularizacijom i promocijom digitalne pismenosti u osnovnoškolskom obrazovanju u suradnji s Kinoramom.

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u radu u Photoshopu na radionici “Uvod u obradu fotografije kroz Photoshop” Mateja Jurčevića; studenta snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; posjetiti radionicu “Zvuk i glazba u filmu” Magde Mas, studentice muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radionicu “Od ideje do predstave” Maria Kovača; dječjeg pedagoga, glumca i profesionalnog kazališnog redatelja, predavanje “Prožimanje medija” Duška Popovića; novinara, urednika, spikera i organizatora susreta “Dječje filmsko i video stvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva”.

Radionice filmske glazbe, obrade fotografije i glume na Star Film Festu

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetitelji će moći uživati u koncertima na otvorenom. U četvrtak ih očekuje koncert filmske glazbe Antonije Kihalić & Saše Tadića, u subotu koncert Pulsko-zagrebačkog ska-rock osmeraca Radio Aktiva, a u nedjelju nastup cover grupe 4head i DJ-a Maria Kovača.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija i matineja do radionica i predavanja su besplatni i otvoreni za javnost.

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, sastoji se renomiranih hrvatskih filmskih stručnjaka – glumca i pisca najpoznatijeg po filmovima “Zvizdan”, “Kosac” i “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” Dade Ćosića; hrvatskog redatelja i scenarista Ivana Sikavice; mlade hrvatske glumice široj javnosti poznatoj po ulozi Aishe u televizijskoj seriji “Larin izbor” Ivone Kundert; voditelja Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Varaždinu, izvršnog direktora internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu i ujedno tajnika ASIFA Hrvatske .

Na završnoj večeri Star Film Festivala bit će proglašeni pobjednici u filmskim kategorijama, kao i pobjednici foto natječaja “Rascvjetani Sisak”.

Foto natječaj sisačkog Star Film Festa

Pogledajte cijeli program festivala