Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski audiovizualni centar potpisali su Sporazum o suradnji u području odgoja i obrazovanja, promicanja filmske pismenosti i audiovizualne kulture

Izvor: HAVC

U utorak, 2. ožujka 2021. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich potpisali su Sporazum o suradnji ove dvije ustanove.

Sporazumom se utvrđuje suradnja Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u području odgoja i obrazovanja, promicanja filmske pismenosti i audiovizualne kulture, povezivanja različitih filmsko-obrazovnih djelatnosti koje se već organiziraju ili provode, kako u audiovizualnom, tako i u odgojno-obrazovnom sektoru, te u ostalim oblicima suradnje od zajedničkog interesa.

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja

Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski audiovizualni centar surađivat će u organizaciji nacionalnih i međunarodnih filmskih radionica i filmskih događanja, organizaciji stručnih skupova za odgojno-obrazovne radnike, stvaranju okvira za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela učenika i mladih, kao i u poticanju sudjelovanja učeničkih filmskih djela na međunarodnim filmskim smotrama i natječajima. U najširem smislu, AZOO i HAVC poticat će suradnju i umrežavanje svih nadležnih tijela državne uprave, dionika civilnog sektora, kinoprikazivača, filmskih distributera, producenata i filmskih autora/ica u izvođenju različitih oblika nastave filmske umjetnosti i medijske kulture, a sve s ciljem dugoročnog razvoja filmskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Kao tijelo nadležno za stručno usavršavanje i profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika te organizaciju i provedbu učeničkih natječaja i smotri, među kojima je već 28 godina i Smotra hrvatskoga školskog filma, AZOO posebnim sporazumima s različitim ustanovama i tijelima ciljano potiče unapređenje pojedinih nastavnih područja, dok HAVC doprinosi razvoju filmskog obrazovanja putem Javnog poziva za poticanje komplementarnih djelatnosti, posebnih sporazuma o sufinanciranju filmskih radova studenata/ica Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu te kroz aktivnosti Projekta filmske pismenosti u okviru Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi