Više od 40 novih filmova uskoro će biti dostupno potpuno besplatno učenicima i nastavnicima na online platformi Filmske naSTAVe, koju je prošle godine pokrenuo Hrvatski filmski savez

Izvor: Hrvatski filmski savez

Digitalna filmska naSTAVa je interaktivni program namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima diljem Republike Hrvatske i šire. Program se nalazi na online platformi, dostupnoj u svakom trenutku potpuno besplatno.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu

Riječ je o programu koji se može koristiti u školskoj učionici, ali i u online nastavi, što se pokazalo osobito korisnim tijekom pandemijske krize. Zbog velikog interesa program je preveden na engleski te dostupan za korištenje učenicima i nastavnicima izvan hrvatskog govornog područja.

Velika posjećenost platforme

Dosad je platforma imala više od 20.189 posjeta te 4.838 korisnika u svim hrvatskim županijama, a više od 800 učenika sa svojim je nastavnicima imalo priliku u deset termina u trajanju od jednog školskog sata pogledati niz kratkometražnih filmova te ih analizirati i interpretirati zahvaljujući unaprijed pripremljenim metodičkim materijalima, kvizovima i uvodnim videoobraćanjima voditelja Digitalne filmske naSTAVe.

Zahvaljujući otvorenosti i interaktivnosti platforme, učenici imaju priliku ponovo pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja uz pomniju analizu sadržaja. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja, razvoj filmske pismenosti i razumijevanje audiovizualnog jezika.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Kako bi Digitalna filmska naSTAVa bila još interaktivnija novitet u ovom ciklusu je mogućnost komentiranja filmova, gdje učenici mogu podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja.

Program se provodi s partnerima, školama i njihovim nastavnicima diljem Hrvatske koji su iskazali interes za suradnjom. Riječ je o osnovnim i srednjim školama iz deset županija (Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka), a očekuje se i povećanje broja županija s obzirom na dosadašnji interes nastavnika.

Metodička teorija za stručno usavršavanje učitelja

Digitalna filmska naSTAVa funkcionira i kao oblik dodatnoga stručnog usavršavanja učitelja, nastavnika i profesora. Naime, zahvaljujući programu i načinu njegove provedbe, nastavnici upoznaju osnove metodike nastave filma, dobivaju uvid u iskušanu praksu filmske edukacije učenika, kao i uvid u recentno filmsko stvaralaštvo djece i mladih. Osim navedenog, nastavnici stručnim usavršavanjima iz područja audiovizualne edukacije postaju konkurentniji na tržištu rada te im se otvaraju nove mogućnosti za rad s djecom i mladima.

U novom naSTAVnom ciklusu platforma donosi pregršt novih filmova nagrađivanih na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza: 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival.

Trend povećanja broja filmskih djela djece i mladih te sve veći broj filmskih i video družina u školama pokazatelj je, ali i rezultat konstante edukacije mladih ljudi i njihovih profesora u području filmske i medijske pismenosti. Tako i u novom ciklusu Digitalne filmske naSTAVe možemo očekivati još veći porast korisnika te jačanje svijesti o važnosti ovakve edukacije u obrazovanju djece i mladih ljudi.

Kako osnovati filmsku družinu u školi?