Pogledajte s djecom ovaj UNICEF-ov video i pomozite im da prepoznaju važnost zaštite svoje i tuđe privatnosti na društvenim mrežama

Piše: Ana Dokler

“Ova djeca suočavaju se sa stvarnošću odrastanja online”, naslov je UNICEF-ova videa koji prikazuje fingiranu press koneferenciju, na kojoj novinarka, pred kamerama i fotoapartima, postavlja djeci razna osobna pitanja iz kojih je očito da je jako dobro upoznata s detaljima njihova života. Kod djece to izaziva zbunjenost, nelagodu i sram pa neki pitaju novinarku odakle joj sve te informacije.

Na kraju saznajemo da su sve informacije o djeci iznesene u videu prikupljene s njihovih javnih profila na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu, Snapchatu i Whatsappu, a zatim slijedi poruka:

“Razmislite prije nego što objavite svoje slike, komentare, informacije o svojim putovanjima, hobijima, svoje osobne podatke. Zaštita privatnosti na društvenim mrežama ključna je da bi se izbjegle krađe podataka, prevare, krađa identiteta, zlostavljanje, iznuda i nasilničko ponašanje.”

8 stvari na koje trebate paziti kako bi zaštitili svoju privatnost na internetu

I na stranici UNICEF-ove inicijative protiv nasilja na internetu #ENDviolence online mogu se pronaći savjeti za zaštitu privatnosti na internetu:

  • Postavke privatnosti na društvenim mrežama mogu se postaviti tako da filtriraju tko može vidjeti vaše podatke, fotografije i videe. Uvijek je važno razmisliti o tome što dijelimo i s kime. Ako postavke sigurnosti nisu dobro postavljene, svatko može vidjeti te informacije.
  • Privatnost u kojoj svi želimo uživati odnosi se i na druge. Nije u redu prijaviti se na račun druge osobe ili koristiti tuđi mobitel ili profile bez dopuštenja.
  • Sigurnost platformi i kanala koje koristimo također je kritična. Nesigurni sustavi mogu omogućiti povrede privatnosti.
  • Izgradnja boljeg interneta znači da pazimo što dijelimo i da brinemo i o privatnosti drugih. To također znači da smo upoznati s time može li se vjerovati platformama i kanalima da će čuvati sigurnost naših podataka.

Razmislite prije slanja, dijeljenja i prihvaćanja zahtjeva za prijateljstvom