Tri spota iz UNICEF-ove kampanje ‘Think Before You Click’ prikazuju kako bi mogla izgledati upozorenja koja bi nas poticala da razmislimo svaki put prije nego što prihvatimo novog prijatelja na Facebooku, pošaljemo ljutitu poruku na WhatsAppu ili označimo lokaciju kad objavljujemo fotografiju na Instagramu

Piše: Ana Dokler

Cilj nove UNICEF-ove kampanje #ThinkBeforeYouClick je učiniti internet sigurnijim mjesto za sve nas, potaknuti nas da se informiramo, budemo ljubazniji i pažljivije biramo s kime se povezujemo i što dijelimo na internetu te da jedni drugima budemo podrška. Ova kampanja dio je UNICEF-ove inicijative protiv nasilja na internetu #ENDviolence online.

Razmislite prije nego prihvatite

Prije nego što prihvatite zahtjev za prijateljstvom, trebali biste pogledati profil i pokušati vidjeti tko je osoba koja vam je poslala zahtjev. Zapamtite: ponekad se ljudi pretvaraju da su netko drugi i teško je znati govore li istinu. Imate li zajedničke prijatelje? Jeste li iz istog grada? Nemojte biti pod pritiskom prihvaćanja nasumičnih zahtjeva za prijateljstvom. Prilagodite postavke privatnosti tako da osobe koje ne poznajete ne mogu vidjeti informacije koje ne želite da vide.

Razmislite prije nego pošaljete

Nemojte širiti glasine niti dijeliti štetne ili neugodne priče ili fotografije. Ono što jednoj osobi može izgledati kao bezopasna šala, nekom drugom može jako štetiti. Razmislite dvaput prije nego što kliknete “pošalji”, pogotovo ako ste uznemireni ili ljuti. Jednom kad podijelite poruku, fotografiju ili videozapis, teško je kontrolirati što se događa s njima. Gotovo ih je nemoguće ukloniti. I zapamtite da imate pravo na privatnost – kao i drugi. Nije u redu prijaviti se na tuđi profil ni koristiti tuđi telefon bez dopuštenja.

Razmislite prije nego podijelite

Možete promijeniti postavke privatnosti na svojim društvenim mrežama kako biste lakše kontrolirali tko vidi vaše podatke i sve lokacije na kojima ste se prijavili. Pažljivo razmislite što dijelite s kim. Ne dijelite osobne podatke kao što su vaša adresa, telefonski broj ili bankovni podaci. I nikako nemojte dijeliti svoje lozinke! Ako vaše postavke privatnosti nisu sigurne, svatko može vidjeti vaše podatke.

Prijavite i potražite pomoć

Ako ste na društvenim mrežama vidjeli nešto što vas je uznemirilo ili povrijedilo, možete to prijaviti. Na mnogim društvenim mrežama možete prijaviti određenu objavu ili fotografiju ako nije u skladu s njihovim standardima. Većina platformi omogućuje vam da blokirate osobe tako da ne vidite njihov sadržaj i one vas ne mogu kontaktirati niti vam slati poruke.

Ako ste zabrinuti za svoju sigurnost ili vam se nešto dogodilo na internetu, odmah razgovarajte s odraslom osobom u koju imate povjerenja. Možete nazvati i neku od besplatnih savjetodavnih telefonskih linija, poput Centra za sigurniji internet ili Hrabrog telefona, na kojima možete s nekim anonimno razgovarati.

Noćna mora svakog tinejdžera… i kako ju je prijateljstvo nadvladalo