Od 31. kolovoza do 2. rujna u Sisku će se održati 10. Star Film Fest – međunarodni filmski festival posvećen filmovima mladih autora. Od ukupno prijavljenih 978 kratkih filmova iz cijelog svijeta, prikazat će ih se 38 u kategorijama dokumentarnog, igranog, animiranog i eksperimentalnog filma

Izvor: Star Film Fest

U petak, 18. kolovoza na šetalištu Vladimira Nazora u Sisku održana je konferencija za medije 10. Star Film Festa koji će se održati u Sisku od četvrtka, 31. kolovoza do subote, 2. rujna 2023.

O nadolazeće izdanju na konferenciji za medije govorili su direktor festivala Matija Holjevac, producent festivala Tomo Rajić, selektorica natjecateljskog programa Martina Mladenović, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček te predstavnik generalnog sponzora SFF-a, INA-e Damir Butković.

Ova godina je jubilarna godina“, naglasio je direktor festivala Matija Holjevac u uvodnim riječima. Organizatori su ovim izdanjem pokušali sumirati svih zadnjih 10 godina održavanja festivala što je, kako kaže direktor, rezultiralo brojnim kvalitetnim sadržajima.

U realizaciji festivala, već su zadnje tri godine, otkako je područje Sisačko-moslavačke županije pogodio potres, najveća prepreka lokacije, što je rezultiralo time da se festival iz izdanja u izdanje održava na različitim lokacijama, a ove godine te lokacije su Muzej grada Siska te šetalište Vladimira Nazora, zelena oaza u centru grada što je, kako kaže Holjevac, ideja “stara već sedam godina koja se konačno realizira.”

Selekcija filmova iz cijelog svijeta

Filmska selektorica Martina Mladenović predstavila je ovogodišnji natjecateljski program. Od ukupno prijavljenih 978 kratkih filmova iz cijelog svijeta, na desetom Star Film Festu prikazat će se 38 filmova u kategorijama dokumentarnog, igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Martina Mladenović je naglasila kako je ovogodišnja selekcija specifična po velikom broju filmova iz Hrvatske i regije, iako selekcija “zaokružuje cijeli svijet” što pokazuje da SFF privlači redatelje i filmaše iz cijelog svijeta. 

“Veliki žiri” festivala koji čine glumac Goran Grgić, redatelj Goran Dević, redatelj i producent Bobby Boško Grubić, snimatelj Davor Bjelanović te scenaristica i spisateljica Bojana Babić, dodijelit će ukupno 11 nagrada, a ovogodišnje izdanje specifično je i po “malom žiriju” koji čine sisački i petrinjski srednjoškolci koji će dodijeliti Nagradu za najbolji studentski film.

Program Festivala

Tomo Rajić, producent festivala predstavio je ovogodišnji popratni program koji čine radionica Video produkcija za društvene mreže, panel rasprava AI u svijetu filma, dvije projekcije filmova van konkurencije – dokumentarni Dezerteri glumca i redatelja Damira Markovine te Dnevnik Pauline P Nevena Hitreca. Večernji program bit će prepušten opuštanju i glazbi uz koncerte sisačkih bendova L.H.D. i Pristojni jeleni, nastup poznatog hip-hop izvođača Kandžije i DJ-a Kneže.

Prijave za panel i radionicu na 10. Star Film Festu

Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček naglasila je kako je prije 10 godina imala čast i zadovoljstvo prisustvovati rođenju priče zvane Star Film Fest koji je, kako kaže, prerastao u tradiciju, ali i ozbiljan filmski festival koji cijeli svijet dovodi upravo u grad Sisak.

Medijima se obratio i predstavnik generalnog sponzora INA-e, Damir Butković koji je rekao da je INA ponosna što i ove godine podržava SFF te da su uvijek spremni podržati događaje koji doprinose povećanju kvalitete života lokalnih zajednica te pružiti pomoć u obogaćivanju kulturne i turističke ponude. 

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati na službenoj Facebook stranici Star Film Festa, a sve informacije pronaći na internetskoj stranici.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole