Neka zajedničko gledanje utkamica i navijanje bude poticaj i za upoznavanje novih kultura, razgovor o sportskom ponašanju, ali i za igranje nogometa ili pak nogometnih videoigara

Piše: Ana Dokler

Svjetsko prvenstvo u nogometu najveće je natjecanje u samo jednom sportu na svijetu.  Gledanje televizijskih prijenosa utakmica i navijanje aktivnost je koja okuplja mnoge obitelji i prijatelje, čak i ako inače ne prate nogomet. Osim uzbuđenja i dobre zabave, ovako provedeno vrijeme s djecom može biti poticaj i za druge zajedničke aktivnosti, a nudi i brojne prilike za učenje.

Gledanje Svjetskog prvenstva sigurno će mnoge potaknuti i na odlazak na igralište i igranje nogometa, a portal Common Sense Media pripremio je još neke prijedloge kako izvuči najviše iz ovog događaja posvećenog “najljepšoj igri na svijetu”:

Neka to bude obiteljska stvar

Današnja djeca i odrasli provode toliko vremena izolirani uz svoje mobilne uređaje, stoga iskoristite priliku za zajedničko uživanje u ovom međunarodnom spektaklu. Neka gledanje Svjetskog prvenstva bude događaj oko kojeg se vrijedi  okupiti: uredite dnevni boravak, pripremite grickalice i navijačke rekvizite kako biste podržali vaš tim.

Zašto sam budio sina da zajedno gledamo televiziju

Razgovarajte o sportskom ponašanju

Gledanje sporta s ​​djecom daje vam priliku za razgovor o ponašanju sportaša tijekom velikih natjecanja. Istaknite pozitivne karakterne osobine koje igrači pokazuju, kao što su timski rad, integritet i poniznost. Komentirajte i  nesportsko ponašanje  i nepoštivanje pravila igre. Podijelite s djecom  svoje mišljenje i razgovarajte o primjerenom ponašanju na natjecanjima.

Istražite zemlje iz kojih timovi dolaze

Tijekom Svjetskog prvenstva djeca mogu upoznati nove zemlje i kulture te uz vašu pomoć otkriti više o svijetu u kojem živimo. Na FIFA-inoj stranici možete proučiti svaku reprezentaciju te saznati više o njihovim zemljama. Zanimljivo bi bilo dodatno istražiti zemlju domaćina, i njezinu jedinstvenu kulturu, povijest i geografiju.

Zaigrajte virtualni nogomet

Uz popularnu videoigru FIFA bolje ćete upoznati stilove igre različitih momčadi i igrača, a možete isprobati i zabavne nogometne igre kao što su Pro Evolution Soccer ili Headmaster.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

Kušajte nova jela

Na internetu pronađite recepte i pripremite nacionalne specijalitete zemalja iz kojih timovi dolaze, ili posjetite neki od restorana nacionale kuhinje u svojoj blizini.

Pratite igrače na društvenim mrežama

Kao i druge poznate osobe, nogometne zvijezde aktivno se povezuju sa svojim fanovima na društvenim mrežama. Odaberite one koje smatrate dobrim uzorima svojoj djeci i zajedno pratite njihove objave.

Skupljate naljepnice

Tradicija koja seže još iz 60-ih, popunjavanje albuma sa sličicama svih igrača koji sudjeluju u Svjetskom prvenstvu nešto je u čemu uživaju djeca diljem svijeta. Možete upotrijebiti Panini aplikaciju (s kupnjom unutar aplikacije) ili kupiti album i paketiće naljepnica.

Videovodič kroz medije: Kako nastaje sportski program