Kako zaštititi djecu, odnosno naučiti ih da se sigurno služe internetom, objašnjavaju Lana Ciboci, Danijel Labaš i Igor Kanižaj iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a u videu snimljenom u sklopu projekta (O)siguran online

Piše: Ana Dokler

“Za djecu je posve prirodno da sama istražuju, da traže neke nove elemente, da se izražavaju kroz virtualni svijet, da pokušaju pronaći neki svoj prostor, no do problema dolazi kada roditelji ostaju sa strane“, kaže izv.prof.dr.sc. Igor Kanižaj, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, u videu snimljenom u sklopu projekta (O)siguran online.

Riječ je o projektu društveno odgovornog poslovanja koji Wiener osiguranje provodi u partnerstvu s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, Nacionalnim CERT-om i CARNET-om.

U videu govore i izv.prof.dr.sc. Danijel Labaš i dr.sc. Lana Ciboci, predsjednik i potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, te Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a.

Svan Hlača ističe da se postojeća pravila servisa ne bi trebala kršiti i da se njima ne bi smjela služiti djeca mlađa od postavljene dobne granice, što je u slučaju Facebooka i mnogih drugih društvenih mreža 13 godina.

Stručnjaci iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu iznose i rezultate EU Kids online i drugih istraživanja, koja pokazuju da roditelji često nisu dovoljno upućeni u to kakvim su sadržajima njihova djeca izložena na internetu, a mnogi ne saznaju ni da im je dijete bilo žrtva elektroničkog nasilja.

Preko 90 posto djece u Hrvatskoj doživjelo je nešto uznemirujuće na internetu

Zato je dobro zapamtiti, kako je objasnila Lana Ciboci, da na elektroničko nasilje možemo posumnjati kada dijete, koje je inače svaki slobodni trenutak provodilo uz pametni telefon i nove medije, odjednom počne izbjegavati tehnologiju, micati mobitel od sebe.

Vrlo je važno da roditelji prate svoju djecu, ističe Danijel Labaš te savjetuje roditeljima da se i sami obrazuju o medijskoj pismenosti, umjesto da to sve guraju od sebe, uvjereni kako djeca o medijima ionako znaju više od njih.

Pored ovog videa, u sklopu projekta (O)siguran online snimljeni su i videi u kojima o svojim iskustvima iz perspektive roditelja govore Ida Prester, Lana Pavić i Tarik Filipović i Bruno Šimleša.

Za roditelje je pripremljen i kratki online upitnik, pomoću kojeg mogu provjeriti svoje znanje i spremnost da djeci pruže odgovarajuće vodstvo i podršku u sigurnom korištenju interneta, a mogu preuzeti i ilustrirani vodič uz koji će djeci moći lakše objasniti potencijalne opasnosti na internetu.

Za preuzimanje je također dostupna brošura (O)siguran online, namijenjena roditeljima i nastavnicima.

Prijatelji sa svojim djetetom na Facebooku: da ili ne?