Iz brošure #Reagiraj – Elektroničko nasilje nad i među djecom i mladima, koju je Ženska soba – Centar za seksualna prava objavila u okviru projekta #sherajmoodgovorno, prenosimo savjete djeci i mladima za sigurno korištenje interneta i društvenih mreža

Izvor: #Reagiraj – Elektroničko seksualno nasilje nad i među djecom i mladima, Ženska soba – Centar za seksualna prava

Elektroničko nasilje i elektroničko seksualno nasilje nisu normalan dio online svijeta te ona, kao i offline nasilje, na različite načine povređuju osobu kojoj su namijenjeni. Iako riječi i uvrede nisu nekome direktno izrečene u lice, one i dalje na isti način pogađaju osobu kojoj su upućene. Nasilnik/ca ne vidi posljedice koje njegovo ponašanje ostavlja na žrtvu, no one su itekako prisutne i stvarne.

Elektroničko seksualno nasilje: prepoznajte ga i reagirajte

Online nasilje je dugotrajno i teško se nositi s njim jer ga osoba prilikom svakog pristupanja na internet i društvene mreže ponovno doživljava. Jednom postano, izrečeno ili napisano na internetu ostaje trajno prisutno. Zato je važno pažljivo birati riječi i razumjeti kakve i koje posljedice će čin zlostavljanja imati na osobu kojoj su upućene. Koliko god je važno zaštititi se online, jednako je tako važno i ne biti nasilnik/ca misleći da su “to samo riječi u virtualnom prostoru”, jer zbog online nasilja osobe pate i u offline svijetu. U nastavku navodimo kako se zaštititi i postupati u slučaju online nasilja.

Kako se zaštiti i reagirati u slučaju elektroničkog i elektroničkog seksualnog nasilja?

 • Čuvanje osobnih informacija i podataka

Prvo i osnovno pravilo zaštite je ne odavati drugim osobama putem interneta ili mobitela podatke o sebi, odnosno ime i prezime, naziv škole, adresu i druge osobne podatke.

 • Čuvanje lozinki

Tvoje lozinke bi trebali imati jedino roditelji i nemoj ih odavati ni nepoznatim osobama niti svojim prijateljicama, prijateljima, dečku ili curi.

 • Lažno predstavljanje

U online svijetu često je lažno predstavljanje i osobe s kojima komuniciraš mogu lagati o tome tko su i koliko imaju godina. Često je lažno predstavljanje starijih osoba s ciljem iskorištavanja, manipuliranja i zlostavljanja.

Kratki film koji otkriva kako djeca postaju žrtve seksualne ucjene na internetu

 • Susreti s drugim osobama

Susret s osobom koju si upoznalo/la putem interneta, mobitela ili na drugi online način može biti opasan. Ako se osoba lažno predstavila postoji opasnost od iskorištavanja ili zlostavljanja. Važno je tražiti dopuštenje i prisutnost roditelja ukoliko se odlučiš na susret. Ako ta osoba ustraje da dođeš bez pratnje, nemoj ići na takav sastanak.

 • Primanje poruka i slika

Primanje e-mailova, poruka i slika uznemirujućeg ili seksualnognsadržaja putem društvenih mreža i/ili aplikacija za komunikaciju katkada može stvoriti problem. U tom slučaju se možeš obratiti drugoj odrasloj ili bliskoj osobi za savjet ili pomoć kako reagirati i obraniti se od uznemiravanja i nasilja.

 • Slanje poruka i slika

Nemoj pisati poruke ili slati slike zbog kojih bi se sramio/la kada bi to pročitali ili vidjeli tvoji roditelji, prijatelji/ce i/ili druge bliske osobe. Sve što pošalješ zlonamjerna osoba može iskoristiti za ucjenu ili prijetnju da će to objaviti online. Promisli prije slanja svojih intimnih slika jer iako je ona u tom trenutku možda privatna, zlonamjerna osoba ju može javno objaviti. Isto tako pazi na sadržaj poruka koji šalješ drugim osobama.

8 stvari koje trebate znati o sextingu

 • Slanje slika i video sadržaja u zamjenu za nagradu

Nemoj pristajati na dijeljenje i slanje vlastitih intimnih slika ili videa u zamjenu za bonove za mobitele, novce ili druge usluge. Čak i ako misliš da je ovakvo nešto bezopasno, ono može imati razne negativne posljedice na tvoj privatni i javni život (obitelj, škola, zajednica).

 • Brisanje uznemirujućih i/ili seksualnih sadržaja

Iako je teško zadržati primljeni sadržaj na mobitelu, profilu ili drugoj aplikaciji, pokušaj ga ne obrisati. Policija će pomoću tih sadržaja lakše pronaći nasilnika/cu koji ti prijeti i zlostavlja te.

 • Potraži pomoć i savjet

Ako primaš uznemirujuće, prijeteće i/ili seksualne sadržaje, svakako to reci osobi u koju imaš povjerenja (roditeljima, nastavniku/ci). Nisi ti kriv/a zbog toga što doživljavaš. Zatraži pomoć i savjet čak i kad misliš da si učinio/la nešto nedopušteno.

Kako NE vršiti elektroničko i elektroničko seksualno nasilje?

 • Razmisli prije nego klikneš send

Ne šalji zlonamjerne sadržaje ili slike koje su privatne ili seksualne prirode. Zapitaj se kako bi se ti osjećao/la da primiš takav sadržaj koji se tiče tebe, a nisi htio/htjela da bude javan.

 • Pročitaj što prosljeđuješ dalje

Nemoj prosljeđivati sadržaje ili slike koje vrijeđaju, uznemiruju ili zlostavljaju druge osobe. Isto tako je zlonamjerno uključivati se u rasprave, chatove ili prepiske na društvenim mrežama koje nekoga ogovaraju, ocrnjuju ili izruguju.

 • Potraži pomoć i savjet

Ako procijeniš da možeš pomoći prijatelju/ici koji doživljava nasilje – reagiraj. Čak se je i u online svijetu moguće usprotiviti nasilniku/ci i reći mu/joj da prestane s nasiljem koje čini. Također možeš potražiti pomoć od osobe u koju imaš povjerenja (roditelji, nastavnici/e, stručni djelatnici/e škole). Možeš dati svoju online i offline podršku osobi koja doživljava zlostavljanje.

Razmislite prije slanja, dijeljenja i prihvaćanja zahtjeva za prijateljstvom

Foto: Pixabay