Ove godine Revija se održava od 29. rujna do 2. listopada u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj

Izvor: Hrvatski filmski savez

Šezdeset godina najraznolikijih tema, žanrova i kreacija dječje mašte. Šezdeset godina klubova i školskih družina, šezdeset godina kontinuiranog ulaganja u znanje i obrazovanje voditelja i prezentacije najboljih filmskih ostvarenja malih redatelja, snimatelja, scenarista i montažera.

Za ovogodišnje je izdanje Revije prijavljeno rekordnih 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta, od čega je u konkurenciju odabrano 86 radova u 6 kategorija: 25 animiranih, 14 dokumentarnih, 8 igranih filmova, 17 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža. Selekcijsku komisiju činile su producentica i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta Zagreb i osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u afirmaciji spomenutog festivala kao i animiranog filma uopće.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi

“Nakon dvije pandemijske godine u kojima ste nam dokazali da film nema granica i da ga je moguće i bez kamere i bez ekipe snimiti – ove godine teme se ponovno vraćaju u vašu i našu okolinu. Otkrili ste nam zanimljive likove iz svoje svakodnevice, podijelili s nama anegdote i šale, ali i bojazan za okoliš i budućnost. Čuli smo vaše mišljenje o društvenim mrežama i medijima, uveli ste nas u svoje školske hodnike, upoznali smo vaše prijatelje i obitelji”, o ovogodišnjim filmovima rekla je Dalija Dozet.

Dječji su radovi s godinama i žanrovski raznovrsniji. Nekad dominantan dokumentarni i igrani film, a manje animirani, obogaćen je eksperimentalnim filmom, spotom i reportažom te je posljednjih godina animirani film brojčano sve prisutniji.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni ocjenjivački sud koji čine Vera Robić-Škarica, producentica i dugogodišnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza koja je tijekom 30 godina sustavnog rada ovu instituciju transformirala od malene udruge u asocijaciju koja broji više od četrdeset filmskih udruga; potom Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu te animatorica, ilustratorica i grafička dizajnerica Petra Zlonoga.

Uz stručni ocjenjivački sud, filmove s Revije ocjenjivat će i ocjenjivački sud djece koji se sastoji od učenika OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja. I ove godine uoči Revije organizirane su dvije radionice za učenike OŠ Maria Martinolića – radionica animacije pijeska pod vodstvom Ksenije Sanković i Ivane Štedul te radionica dokumentarnog filma pod vodstvom snimatelja Marinka Marinkića.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Kako u 2023. godini Hrvatski filmski savez obilježava 60 godina djelovanja, objavljeno je i prigodno izdanje Zapisa – biltena Hrvatskog filmskog saveza posvećeno dugogodišnjem filmskom stvaralaštvu djece na našim područjima. Predstavljanje Zapisa održat će se u petak 30. rujna u 17 sati u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj.

Povodom svog rođendana, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove godine po prvi puta putuje te će tako u sklopu suradnje s KinoKino festivalom, koji se održava od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka, svake večeri prije natjecateljskog programa biti prikazani filmovi s prijašnjih revijskih izdanja.

Zauzvrat će se tijekom dvije večeri Revije, u petak 30. rujna te u subotu 1. listopada u POU Mali Lošinj održati projekcije filmova produkcijske kuće Kinorama koji su sudjelovali na KinoKinu. Mali gledatelji imat će prilike vidjeti film Uzbuna na Zelenom vrhu redateljice Čejen Černić Čanak, dugogodišnje selektorice i članice žirija Revije te ovogodišnji apsolutni ljetni hit Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića.

Nakon završetka ovogodišnje Revije, od 3. do 7. listopada održat će se i rođendanske projekcije u Bjelovaru gdje će biti prikazan izbor filmova s dosadašnjih Revija na 17. DOKUartu, festivalu profesionalnog dokumentarnog filma.

Najbolji filmovi osnovnoškolaca na natječaju ‘Influenceri i mi’