Na temelju savjetovanja s djecom i pritužbi koje dobiva od roditelja, pravobraniteljica za djecu u svojoj kolumni kao problem ističe najave filmova i serija s nasilnim ili vulgarnim scenama

Piše: Ivana Milas Klarić

Nastojeći doznati dječja stajališta o različitim pitanjima često se konzultiramo s našom Mrežom mladih savjetnika i s drugom djecom. Jedno od pitanja u takvom savjetovanju s djecom u dobi od 12 do 17 godina bilo je: Koje TV sadržaje sama djeca smatraju štetnim i uznemirujućim za djecu?

Nasilje i vulgarnost u televizijskom programu

Doznali smo da su to “nasilni crtići s tamnim bojama i strašnim čudovištima”; filmovi strave i oni “s jako puno krvi – nakon takvih me je bilo strah zaspati”; najave filmova s vulgarnim scenama ili strašnim scenama u kojima je “netko upucan ili proboden nožem”; golotinja i vulgarnosti u glazbenim spotovima; prikaz nasilja koje dijete ne može razumjeti pa ga to plaši ili potiče na nasilje; “TV vijesti koje prikazuju nasilje, nezadovoljstvo i životne teškoće ljudi, što rastužuje i nekad uznemiruje”; “scene svađa u obitelji koje djeca mogu zamisliti u stvarnom životu”. Jedan od odgovora glasio je: “Neugodne su mi najave filmova u kojima ima vulgarnosti, a koje se ubacuju u emisije koje su primjerene djeci”.

Kako djeca doživljavaju ono što vide na televiziji – od 1. do 18. godine

Dječji pogled – pritom mislim na mišljenja dobivena od najrazličitije dječje publike, a ne samo od vlastite ili djece svojih prijatelja – otkriva nam da djeca različito doživljavaju i proživljavaju, ali i kritički procjenjuju mnogo toga što im televizija servira, da nipošto nisu tek pasivni primatelji poruka. TV nakladnici trebaju voditi računa i o tom dječjem pogledu.

Pritužbe na najave filmova i serija

U Ured pravobraniteljice za djecu često stižu pritužbe na neprimjerene sadržaje najava pojedinih TV serija i filmova, koje se emitiraju tijekom cijeloga dana pa i unutar programa koje prate i djeca. U tim su najavama često istaknute scene gruboga fizičkog nasilja, ubojstava, seksa, kao i vulgarni rječnik, psovke i drugi uznemirujući prizori, iako propisi obvezuju nakladnike da osobitu pažnju posvete tome da se u najavama ne prikazuju prizori koji mogu naštetiti djeci. To je barem bila namjera propisa, točnije Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, u čijem se članku 13. navodi da televizijske najave programa moraju biti primjerene vremenu emitiranja tih najava i ne smiju sadržavati scene neprimjerene za vrijeme kada se najava emitira. No, istim tim pravilnikom vrijeme emitiranja sadržaja označenih dobnom oznakom 12 više nije ograničeno na kasnije večernje sate pa se ova odredba može tumačiti i na štetu djece.

Nakladnici, pa i samo Vijeće za elektroničke medije, često ističu da je krajnja odgovornost za to kakve će TV sadržaje dijete gledati na roditeljima, što je točno, ali ne može se sva odgovornost prebaciti na njih. Jer, neprimjerene najave programa često se pojavljuju posve neočekivano, u bloku reklama, pa roditelji ne mogu reagirati na vrijeme. U nekim situacijama roditelj ne može sam birati sadržaje, na primjer, kad se televizor nalazi u javnom prostoru, čekaonici zdravstvene ambulante ili u bolnici, gdje djeca borave s roditeljima.

Najave se ne mogu blokirati tehničkom “roditeljskom zaštitom”. Jedna majka upozorila nas je da se dijelovi filmova i serija s oznakama 12 i 15 ubacuju kao “reklamni spotovi čak i između crtića u jutarnjim satima”. “Zaista se trudim pratiti tijekom dana što moja djeca gledaju dok su pred ‘malim ekranom’ i pomalo sam umorna od toga da moram strepiti kao policajac s daljinskim u rukama i prebacivati na drugi program”, požalila se.

Djeca do 10 godina najranjivija

Stoga se od odgovornog TV nakladnika očekuje pažljiv izbor sadržaja koji se uključuju u najave. Pritom potencijalnu štetnost sadržaja valja procjenjivati iz perspektive djece mlađe od 10 godina jer je ta populacija ranjivija. Djetetu rane školske dobi nije lako gledati kako nekome razbijaju glavu, probadaju ga nožem ili rešetaju mecima dok krv prska uokolo, a to su uobičajene scene koje u najavama kriminalističkih serija i filmova gledamo na televiziji, željeli to ili ne, i u blokovima emisija posvećenih obitelji.

Vijeće za elektroničke medije prihvatilo je preporuku pravobraniteljice za djecu da pojačano nadzire sadržaje najava igranih filmova i serija televizijskih nakladnika, osobito s obzirom na količinu prikazanoga nasilja, vulgarnosti i drugih sadržaja koji bi mogli naštetiti mlađoj djeci. No, čak ako je to potaknulo nakladnike da paze kako ne bi prekršili propise, najave koje danas gledamo još uvijek ne potvrđuju da su svi urednici doista prihvatili odgovornost za zaštitu dobrobiti djece. Niti da su spremni razmišljati o tome što je maloj djeci strašno i uznemirujuće na televiziji.
A to stvarno “rastužuje i ponekad uznemiruje”, kako bi neka djeca rekla.

Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija

Foto: iStock

Ivana Milas Klarić

 

pravobraniteljica za djecu, nastavnica na Pravnom fakultetu u Zagrebu iz polja Obiteljskog prava. Posebne teme njezinog interesa su: skrbništvo, autonomija volje i medicinsko pravo, posebice s aspekta zaštite djece i odraslih s invaliditetom.