Već su krenula prva događanja u zagrebačkim knjižnicama, a u ponedjeljak 16. travnja održat će se panel diskusija o medijskoj pismenosti na Sveučilišru VERN’ i prva projekcija Revije europskog dječjeg filma i stvaralaštva u osječkom kinu Urania

Piše: Ana Dokler

U sklopu Dana medijske pismenosti u brojnim vrtićima, školama, na fakultetima, u kinima, knjižnicama i udrugama diljem Hrvatske održat će se predavanja i radionice, paneli, izložbe te projekcije i analize filmova za djecu i odrasle.

Projekt je predstavljen 13. travnja u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu, a razna događanja i aktivosti odvijat će se od sredine travnja do sredine svibnja.

Izložba ‘Svijet knjige u očima filma i televizije’

Na Odjelu za djecu i mladež Knjižnice Medveščak u Zvonimirovoj 17 u Zagrebu već je postavljena izložba “Svijet knjige u očima filma i televizije”. Izložba, koja traje od 11. do 25. travnja, ukazuje na neraskidivu vezu pisane riječi i umjetnosti pokretnih slika. Prikazuje mogućnosti specifičnog tipa adaptacije: filmske i televizijske adaptacije književnog djela. Poseban kutak posvećen je hrvatskim filmovima i serijama koje su često adaptirale klasike hrvatske književnosti. Izložba prikazuje izdvojeni pregled građe dostupne na Odjelu za djecu i mladež, s namjerom pobuđivanja interesa za umjetnost riječi i slike.

Radionice ‘Sigurnost djece na internetu’

U još jednoj zagrebačkoj knjižnici – Kustošija, također na Odjelu za djecu i mladež, u Ilici 312A, proteklog su tjedna održane prve radionice o sigurnosti djece na internetu. Dvije radionice održane su 11. i 13. travnja, a još dvije slijede 18. travnja u 13 sati i 27. travnja u 14 sati. Radionice vodi prof. Patricija Bogdanović, a namijenjene su učenicima 3. i 5. razreda te članovima informatičke grupe Osnovne škole Oton Iveković. Ciljevi ovih radionica su upućivanje djece u načine sigurnog korištenja društvenih mreža i modele zaštite u slučaju kršenja njihovih prava, razvijanje svijesti kod djece o korištenju interneta općenito, o primjerenim načinima komunikacije na mreži, kao i načinima korištenja provjerenih izvora informacija.

Panel diskusija ‘Medijska pismenost – društvena vještina za 21. stoljeće’

U ponedjeljak 16. travnja u 11.30 sati na Sveučilištu VERN’, na Iblerovom trgu 10 u Zagrebu, držat će se panel diskusija “Medijska pismenost – društvena vještina za 21. stoljeće”. O potrebi medijskog opismenjivanja govorit će Ružica Cigler, nekadašnja glavna urednica Večernjeg lista, izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša – Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Tanta, predavač na Sveučilištu VERN’ te Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije. Diskusiju će moderirati Marija Slijepčević, pomoćnica dekana VERN’a te predavačica na preddiplomskim studijima Odnosi s javnošću i Novinarstvo.

Revija europskog dječjeg filma i stvaralaštva

U osječkom Kinu Urania, u Ulici Vjekoslava Hengla 1, 16. travnja počinje Revija europskog dječjeg filma i stvaralaštva. U maloj dvorani Kino kluba bit će prikazana tri dječja, edukativna filma suvremene europske kinematografije: Genijalni mladi um – 16. i 19. travnja, Dječak u oblacima – 17. i 20. travnja i Victoria – 18. i 21. travnja, sve u 18.30 sati. Prostor će biti dostupan za djecu, roditelje i nastavnike prije i poslije projekcija za razgovor o temi filma u kontekstu razvoja kritičkog vrednovanja i promišljanja djece i mladih, u odnosu na medijski popularnije sadržaje. Ulaznice se mogu rezervirati na blagajni kina, a škole mogu dolazak učenika potvrditi mailom, kao i u slučajevima redovnih školskih projekcija.

Od ponedjeljka 16. travnja kreće i aktivnost pod nazivom Djeca upoznaju medije u sklopu koje će skupine učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske posjećivati medijske kuće i od medijskih profesionalaca učiti kako nastaju vijesti te se uz stručno vodstvo i sami okušati u njihovoj pripremi.

Pratite Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti, koji i dalje nadopunjujemo

Raspored događanja povodom Dana medijske pismenosti

Saznajte više o Danima medijske pismenosti