Na proljetnom ciklusu filmsko-obrazovnog programa Filmska naSTAVa, održanom u Kinu Kinoteka od 2. do 6. travnja, sudjelovalo je više od 170 srednjoškolaca, studenata i nastavnika, dok je radionice igranog i dokumentarnog filma u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji pohađalo 16 osnovnoškolaca

Izvor: Hrvatski filmski savez

U subotu, 6. travnja, završio je 11. ciklus programa Filmska naSTAVa. Tijekom 5 dana filmskog obrazovanja, u projekcijama i analizama uživalo je više od 170 sudionika među kojima su bili srednjoškolci, studenti i nastavnici iz više od 35 ustanova.

Tim stručnjaka – među kojima su dr. sc. Ana Đordić, izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont., Margareta Đordić, prof., doc. art. Ina Bijelić, akad. mont. i Uroš Živanović, mag. litt. comp. et mag. antrop. – proveo je tjedan u kinu Kinoteka poučavajući srednjoškolce, studente i nastavnike kako kritički promišljati, analizirati i interpretirati filmove.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

U pomno odabranoj selekciji filmova za proljetni ciklus, našao se i dokumentarni film IKEA for YU (2018.) u režiji Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić koja je na filmu radila i kao snimateljica. IKEA for YU priča je o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvaćanju vlastita sustava vrijednosti, ali i o tome kako do njega doći. Po završetku filmske projekcije u petak, 5. travnja, voditeljima naSTAVe pridružila se Dinka Radonić, akademska filmska snimateljica.

Kraj programa obilježen je dodjelom diploma, a oni najaktivniji nagrađeni su i posebnim nagradama, između ostalih, sudjelovanjem u Žiriju mladih na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu.

Prijave za 29. Filmsku reviju mladeži i 17. Four River Film Festival

Paralelno s projekcijama, raspravama i filmskim analizama, u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji odvijale su se radionice igranog i dokumentarnog filma za najmlađe filmske entuzijaste. Voditelji radioničkih  programa bili su David Gašo, višestruko nagrađivan mladi redatelj, i Karlo Vorih, jedan od tvoraca poznate online serije Videobox i član udruge Blank_filmski inkubator.

Proljetni radionički program pohađalo je 16 učenika iz 10 zagrebačkih škola, a rezultat programa su dva kratkometražna filma nastala u samo 5 radioničkih dana.

Filmska naSTAVa održava se uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Partneri su programa Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Kino Kinoteka te Privatna umjetnička gimnazija u Zagrebu.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Filmski natječaj ‘Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima’