Od 2. do 6. travnja 2024. u kinu Kinoteka srednjoškolci, studenti i profesori istraživat će umjetničku vrijednost različitih filmskih žanrova, nacionalnih kinematografija i stilskih epoha pod vodstvom osnivačica Filmske naSTAVe Ane Đordić i Jelene Modrić i gostujućih predavača. Program je besplatan, a prijave su otvorene do 29. ožujka, ili do popunjenja mjesta

Izvor: Hrvatski filmski savez

Nakon iznimno uspješnog zimskog ciklusa u zagrebačkom kinu Kinoteka, Hrvatski filmski savez otvorio je prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe koji će se održati od 2. do 6. travnja 2024., ponovno u Kinoteci umjesto u kinu Tuškanac, jer se čeka njegova obnova.

Program će voditi osnivačice Filmske naSTAVe, dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont., zajedno s gostima predavačima. Srednjoškolci, studenti i profesori ponovo svoje praznike mogu posvetiti filmskoj umjetnosti. Tijekom pet dana imat će jedinstvenu priliku za istraživanje umjetničkih vrijednosti različitih filmskih žanrova, nacionalnih kinematografija i stilskih epoha.

Koliko su srednjoškolci željni kvalitetnog filmskog obrazovanja dokazuje činjenica da je Filmska naSTAVa u zimskom ciklusu po prvi put zatvorila prijave prije vremena. Tako je zimski ciklus ugostio više od 250 sudionika iz preko 40 različitih srednjih škola i učeničkih domova.

Učenici iz 40 srednjih škola i učeničkih domova na zimskoj Filmskoj naSTAVi

Sudjelovanje u programu je besplatno, no broj mjesta je ograničen pa se svakako pobrinite da pravovremeno rezervirate svoje mjesto u kinu! Prijave su otvorene do 29. ožujka, a prijaviti se možete putem poveznice: https://filmskanastava.hfs.hr/prijava-2024

Najnovije vijesti vezane uz Filmsku naSTAVu možete pratiti i putem Instagram profila @filmskanastava i @hfs.hr te službenog weba filmskanastava.hfs.hr.

Filmska naSTAVa jedinstven je program na području Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmsko-obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, namijenjen je i studentima te srednjoškolskim nastavnicima, ali i svima onima željnih filmskog znanja i usavršavanja filmskog jezika.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Program organizira Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca i kinom Kinoteka, a preporučuju ga  Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), odjel Filmske pismenosti pri Hrvatskom audiovizualnom centru, portal medijskapismenost.hr, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Za sve dodatne informacije i upite, obratite se Hrvatskom filmskom savezu putem e-pošte na obrazovni@hfs.hr.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Priručnik za filmsku kritiku za učenike i nastavnike