Udruga Djeca susreću umjetnost krenula je u novi ciklus provedbe međunarodnog projekta Film in Hospital, u sklopu kojega su upravo izdali Katalog dobrih praksi te popratni video za sve nove partnere i suradnike s kojima će donositi filmsku magiju hospitaliziranoj djeci i mladima diljem Europe

Izvor: Film u bolnici

Nakon uspješno provedena 3 ciklusa projekta Film in Hospital financirana sredstvima Creative Europe potprograma MEDIA, zagrebačka udruga Djeca susreću umjetnost nastavlja s osiguravanjem europskih sredstava i provedbom međunarodnog projekta u Hrvatskoj poznatog kao Film u bolnici te time osnažuje svoju poziciju primjera uspješnih praksi međunarodne suradnje.

Uz postojećih 5 partnera iz 5 zemalja – JEF (Belgija), BUFF (Švedska), Kinodvor (Slovenija), Il Nuovo Fantarca (Italija) i Pack Màgic (Španjolska), udruga Djeca susreću umjetnost u naredne 2 godine nastavlja s radom i u bolnicama novih dviju zemalja: u Njemačkoj uz partnere Schlingel Film Festival te u Grčkoj uz partnere Olympia Film Festival, čime će ovaj hvalevrijedni projekt biti dostupan u bolnicama i rehabilitacijskim centrima u ukupno 8 europskih zemalja.

Osim kreiranih i vođenih nacionalnih platformi, pažljivo selektiranih filmskih naslova i popratnih edukativnih i zabavnih materijala za djecu i mlade dostupnih u bolnicama u 8 zemalja, osiguravanja pristupa kvalitetnim filmovima i obrazovnim sadržajima te omogućavanja iskustva međunarodnog filmskog festivala — kroz naredni period projektni tim će usmjeriti svoje snage i za postavljanje tehnološkog i poslovnog modela za daljnje širenje i osiguravanje pristupa svim dječjim bolnicama, ali i za stvaranje te integraciju inovativnih digitalnih alata.

Alati poput virtualne stvarnosti i online igara prilagođenih potrebama ranjivih društvenih skupina stvaraju se s ciljem olakšavanja njihovog oporavka u čemu značajnu ulogu ima upravo izloženost umjetnosti i kulturi, što je i znanstveno dokazano nedavno provedenim istraživanjem o metodama angažiranja mlade publike u zdravstvenim ustanovama. Istraživanje je u sklopu projekta Film in Hospital provelo milansko sveučilište kroz Università Cattolica del Sacro Cuore u suradnji s Il Nuovo Fantarca – Cinema in Ospedale i drugim projektnim partnerima.

Film u bolnici: Istraživanje potreba hospitalizirane djece i mladih

Rezultati istraživanja će biti implementirani u novoj projektnoj fazi uz već objavljeni vodič — Katalog dobrih praksi te video o dobrim praksama, čime će novi suradnici i partneri imati sve potrebne alate za širenje filmske magije među ranjivim društvenim skupinama u svojim okruženjima, a povodom Svjetskog dana roditelja, koji se obilježava 1. lipnja, svi su materijali postali javno dostupni na platformii filmubolnici.org te na internetskim stranicama partnerskih organizacija.

Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem platforme filmubolnici.org projekt provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture i medija, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.

Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.

Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.

‘Djeci u bolnici donosimo filmski svijet u kojem je sve moguće’