Edukativni priručnik ‘Umjetna inteligencija u obrazovanju’, namijenjen učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima i ostalim stručnjacima u sustavu obrazovanja, donosi informacije, objašnjenja, primjere i pitanja za promišljanje i raspravu te prijedloge aktivnosti za učenike i učitelje

Piše: Ana Dokler

Obrazovanje o umjetnoj inteligenciji jedna je od tema u fokusu 7. Dana medijske pismenosti. Tim su povodom Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili edukativni priručnik “Umjetna inteligencija u obrazovanju“.

Napisali su ga stručnjaci iz Udruge “Suradnici u učenju” Lidija Kralj, Arjana Blažić, Helena Valečić, Sanja Janeš, Valentina Blašković, Nikolina Marinić, Kristina Slišurić, Darija Dasović, Vesna Majdandžić i Darko Rakić, a namijenjen je učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima i ostalim stručnjacima u sustavu obrazovanja.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2024.

Priručnik pruža uvid u koncepte umjetne inteligencije, njene osnovne principe i primjene u kontekstu obrazovnog procesa, a zatim i istražuje etičke izazove, odnosno moralna pitanja i dileme koje proizlaze iz integracije umjetne inteligencije u obrazovni sustav.

Nakon ovih važnih informacija, objašnjenja i poziva na promišljanje i raspravu, slijede prijedlozi aktivnosti za rad s učenicima, koje se mogu upotrijebiti u radu s djecom starijom od 13 godina. Predložene aktivnosti omogućuju učiteljima uključivanje umjetne inteligencije u nastavu na načine koji potiču interaktivnost, kreativnost i suradnju među učenicima uz osvještavanje mogućih rizika te izazova koje umjetna inteligencija donosi u radu s djecom i mladima.

Na kraju, u poglavlju pod nazivom “Aktivnosti za učitelje” učitelji, nastavnici i drugi stručnjaci u obrazovanju mogu pronaći resurse i strategije za neke mogućnosti integriranja umjetne inteligencije u pedagoški rad.

Kao što stoji u uvodu, ovaj edukativni priručnik tek je prvi korak u svijet umjetne inteligencije za stručnjake u sustavu obrazovanja koji žele nadograditi svoje znanje i vještine, razumjeti mogućnosti i nedostatke umjetne inteligencije te je koristiti pedagoški primjereno, odgovorno i sigurno, ne gubeći iz vida najbolje interese djece i mladih.

Preuzmite edukativni priručnik “Umjetna inteligencija u obrazovanju”

Ako ne temelju ovih, ili nekih drugih materijala, organizirate aktivnosti u sklopu Dana medijske pismenosti, svakako nam ih prijavite!

Edukativni video o umjetnoj inteligenciji