Od 3. do 8. srpnja u zagrebačkom kinu Kinoteka održavat će se besplatna radionica kratkog filma za srednjoškolce. Prethodno filmsko iskustvo nije uvjet za sudjelovanje, a prijave traju do 30. lipnja

Izvor: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca

U organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca u kinu Kinoteka će se od 3. 7. do 8. 7. u popodnevnim satima održavati besplatna radionica kratkog filma za srednjoškolce. Program će se odvijati u srijedu, četvrtak i petak od 18 do 20 sati te u subotu i nedjelju od 17 do 20 sati.

Polaznice i polaznici prolazit će kroz sve korake potrebne za nastanak kratkog filma. Uz podršku voditeljice i voditelja praktično će savladavati vještine osmišljavanja filmske priče, snimanja, režije i montaže. Na kraju radionice polaznici će imati završen zajednički kratki film.

Voditelji radionice su scenaristica i dramaturginja Anita Čeko te filmski redatelj Ivan Sikavica, oboje s dugogodišnjim zajedničkm iskustvom vođenja filmskih radionica za djecu i mlade.

Prethodno filmsko iskustvo nije uvjet za sudjelovanje, ali broj mjesta je ograničen, stoga požurite!

Prijave se šalju na e-mail: radionice@centarcesarec.hr, zaključno s 30. 6. 2019.

U prijavi je potrebno navesti ime i prezime te ostaviti kontakt broj.

O voditeljima

Anita Čeko, voditeljica programa, scenaristica, dramaturginja i psihologinja

Anita Čeko diplomirala je filmsku dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz to, diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nakon čegaje godinu dana stažirala na psihijatrijskom odjelu Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu. Sudjelovala je na raznim filmskim i scenarističkim radionicama poput Sarajevo Talent Campus 2012., Branko Bauer program 2015., scenarističke radionice na Danima hrvatskog filma 2015., RE-ACT radionica u Italiji, Pordenone 2017, filmskih radionica u Kino klubu Zagreb, itd. Njezin scenarij za kratkometražni igrani film Lara je 2012. ekraniziran i prikazan na međunarodnim festivalima Zagreb film festival i Festival mediteranskog filma Split. Na više projekata je radila kao voditeljica ili suvoditeljica filmskih edukativnih programa za djecu i mlade (FROOOM!; Želim snimiti film, itd). Dobila je potporu HAVC-a za razvoj scenarija 2014. godine za scenarij I bili smo pingvini te 2015. godine za scenarij Čudna jada. Duži niz godina volontirala je u domovima za djecu i adolescente bez odgovarajuće skrbi u Zagrebu, a nekoliko mjeseci je provela živeći u domu za djecu bez roditeljske skrbi u Tanzaniji. Trenutno je u edukaciji za psihodramsku psihoterapeutkinju.

Ivan Sikavica, redatelj i voditelj programa

Ivan Sikavica je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti i Akademiji dramske umjetnosti, studij FTV režije igranog filma. Njegovi kratki filmovi nagrađivani su i proputovali su mnoge domaće i svjetske festivale: Ko da to nisi ti (2014, Fade In i Zagreb film) osvojio je Zatna kolica na Zagreb film festivalu 2013. i nagradu za najbolji kratki film na Pula film festivalu 2014; Sin (2012, Propeler film) je bio u službenoj konkurenciji Sarajevo film festivala 2013.; Babysitter (2012., ADU) je dobio specijalno priznanje na Zagreb film festivalu 2012.; Špansko kontinent (2010, Propeler film) nagradu za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2010.
Redatelj je kratkog igranog filma Fantastična (2016, ADU). Od dokumentarnih projekata režirao je dokumentarni zabavni serijal Rekonstrukcija (2012., Sirovina i sinovi za HRT) i epizodu Osmi horizont (2016, Kinoteka za HRT) dokumentarnog serijala Kultura na radničkoj traci. Redatelj je segmenta eksperimentalnog igranog omnibusa Transmania (2016, Zebra productions) prikazanog na Sarajevo film festivalu 2016. Na televizijskoj seriji Novine (2016., Drugi plan za HRT) angažiran je kao redatelj druge ekipe.

Program se provodi u suradnji sa udrugom TVORNICA UMJETNOSTI.