Na Dan sigurnijeg interneta, 6. veljače 2018., tri hrvatska telekom operatera u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu te Centrom za sigurniji Internet i HAKOM-om potpisala su Povelju o sigurnosti djece na internetu

Izvor: Centar za sigurniji internet

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, tri mobilna operatera, HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Centar za sigurniji Internet uz podršku Ureda pravobraniteljice za djecu potpisali su prvu Povelju o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj.

Dan sigurnijeg interneta se organizira u sklopu sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, “Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place” (2015-HR-IA-0013), kojeg provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Gradom Osijekom i Vipnetom uz potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na konferenciji 6. veljače 2018. predstavljeni su detalji obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u koje je ove godine uključeno više od 130 država svijeta te više od 360 organizacija iz cijele Hrvatske i poruka podrške obilježavanju iz Facebooka, kao i brošura za djecu i roditelje u školskoj godini 2017./2018., koja se tiska i dostavlja u sve osnovne škole za učenike petih razreda.

Brošura o sigurnosti na internetu za osnovnoškolce i njihove roditelje

Ispred Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, doc. dr. sc. Tena Velki predstavila je rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 3000 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Rezultati ukazuju na zabrinjavajuće ponašanje i znanje mladih korisnika informacijskih sustava. Čak 31% učenika svojevoljno su napisali svoju lozinku koju koriste za privatni mail. Na cjelokupnom nacionalnom uzorku prosječno rizično ponašanje učenika kao računalnih korisnika procjenjeno je visoko rizičnim (4 od 5), dok je znanje procjenjeno tek kao prosječno (3 od 5).

Cilj javnog potpisivanja Povelje o sigurnosti djece na internetu, između Vipneta, Hrvatskog telekoma, Tele2, HAKOM-a, Centra za sigurniji Internet i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, je podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, a istovremeno pokazivanje odlučnosti i spremnosti na sudjelovanje u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicanju zaštite djece i mladih.

“U suradnji s Centrom za sigurniji internet okupili smo sve predstavnike mobilnih operatora u Hrvatskoj kako bismo uložili pojedinačne i zajedničke napore jer ‘bolji internet’ počinje i s nama – operatorima i regulatorom tržišta. Mislim da smo prvi u Hrvatskoj koji su spremni i na ovaj način pokazati da nam je stalo, a da je društveno-odgovorna regulacija, odnosno društveno-odgovorno poslovanje operatora prilika da svatko da svoj doprinos konačnom cilju da internet učinimo boljim mjestom, ne samo za djecu nego i sve nas koji se njime služimo”, istaknuo je ovom prigodom mr. sc. Mario Weber, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a).

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak, rekao je: “Sadržaj na internetu postaje sve interaktivniji, privlačniji i dostupniji, vrlo teško se može nadzirati gdje, kada i kako djeca pristupaju istom. Najbolja zaštita završava u vrhu njihovog prsta, a počinje u edukaciji koja mora biti dostupna i prilagodljiva njihovoj dobi. Aplikacija je sve više, a djeca diljem svijeta koriste mnoge aplikacije kako bi virtualno komunicirala kako s prijateljima, tako i s onima koje i ne poznaju. Smatram da neće postojati tehnička zaštita koja će djecu učiniti sigurnima te da je edukacija najbolja prevencija za sve. Prvenstveno bi se roditelji trebali educirati kako bi svojem mališanu mogli i znali regulirati korištenje modernih tehnologija.”

Što roditelji mogu učiniti? Pismo tate koji se bavi zaštitom djece na internetu