Svake godine svi učenici 5. razreda u Hrvatskoj dobit će posebnu brošuru prilagođenu trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja i prevenciji cyberbullinga

Izvor: hakom.hr

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova i HP-Hrvatska pošta d.d. ove su srijede, 30. studenoga, u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavili program zaštite sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija. Tom prigodom predstavljena je prva brošura iz programa pod naslovom “Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Brošura sadrži praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža.

Cilj predstavljenog programa je pomoći sustavnom obrazovanju djece osnovnoškolskog uzrasta, kao i davanju potrebnih informacija njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnoga nadzora odraslih. Program će se provoditi na način da će svake godine svi učenici 5. razreda u Republici Hrvatskoj dobiti posebnu brošuru prilagođenu trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja i prevenciji cyberbullinga.

Ovaj projekt usmjeren najmlađoj, a ujedno i najugroženijoj populaciji pozdravili su Jo Kempen, izvršna direktorica korporativnih komunikacija HP-Hrvatske pošte, dr. sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti i mr. sc. Hrvoje Šlezak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tijekom predstavljanja projekta održane su i tri prezentacije pa je tako o zaštiti djece u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona govorio rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika HAKOM-a Ivo Majerski, dipl. ing., a izlaganje na temu “Medijska pismenost i djeca u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona” održao je doc. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. O preventivnim aktivnostima Ministarstva unutarnjih poslova u području zaštite na internetu govorila je Ivana Modrić Zelić iz Službe prevencije Ministarstva unutarnjih poslova.

Preuzmite brošuru: Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona