Mentalno zdravlje ove je godine u fokusu Festivala prava djece. Ta se tema provlači kroz sve programske cjeline, a 9. listopada u 11 sati održat će se i online panel ‘Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?’

Izvor: Festival prava djece

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, organizira online panel “Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?”.

Na panelu će se govoriti o mentalnom zdravlju i dobrobiti mladih tijekom pandemije, a moći će se pratiti uživo 9. listopada od 11 do 12.15 sati na Facebook stranici Festivala prava djece.

Istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj”, provedeno prije dvije godine na oko 10 000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5% barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa. Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 tek donosi nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, govorit će se o ovoj izuzetno aktualnoj temi i prenijeti konkretna iskustva i savjeti. Kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti? Koji su konkretni savjeti stručnjaka? Što o svemu misle mladi?

U panelu sudjeluju:

  1. dr.sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu
  2. doc.dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja, vanjska suradnica na Učiteljskom i Kineziološkom fakultetu, predsjednica Alternatora
  3. Mirjana Kozina, mag. med. techn., nastavnica u Školi za medicinske sestre Vrapče
  4. Stela Tonner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu
  5. Ivona Eterović, psihologinja, članica operativnog tima Mreže mladih Hrvatske

Moderatorica: Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa u udruzi Alternator

Uz razgovor s panelistima uživo, emitirat će se i snimke izjava Regine Castillo, predstojnice Unicefa u Hrvatskoj, i Helence Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu.

12. Festival prava djece, Mali festival za velike teme, koji je do sada okupio više od 50.000 djece i mladih te je jedini inkluzivni festival u regiji, ove godine djeluje pod sloganom “Festival dolazi na tvoj ekran!” jer se odvija putem interneta, društvenih mreža i elektroničkih medija – televizije.

Festival organizira Udruga Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. Festival financijski podržavaju Ured UNICEFa za Hrvatsku, HAVC, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Više saznajte na službenoj stranici Festivala.

Odabrani filmovi djece i mladih za 12. Festival prava djece